Beleggers zien niets in reddingsplannen

Drie bedrijven die de afgelopen jaren in grote problemen zijn gekomen, kwamen vrijdag met uiteenlopende oplossingen op de proppen. General Motors, dat de afgelopen kwartalen diep in de verliezen dook, zegt dankzij forse kostenbesparingen het lek bijna boven te hebben....

Beleggers hadden weinig vertrouwen in de reddingsplannen van het drietal. De autofabrikant GM, die in 2005 het aandeel zag halveren, verloor bijna 3 procent. AIG ging forser onderuit, omdat aandeelhouders schrokken van de hoogte van de schikking. Tyco zag zijn koers inklappen omdat het bedrijf vrijdag ook de winstvooruitzichten verlaagde.

Beleggers willen meer duidelijkheid over de financiële gevolgen van alle plannen, verklaarde een fondsbeheerder tegen het persbureau Bloomberg. In het geval van General Motors is onduidelijk of de aangekondigde kostenbesparingen al in 2006 tot winstherstel zal leiden. De automaker denkt dit jaar voor 7 miljard dollar aan kosten te kunnen besparen. Maar aangezien nog onduidelijk is in hoeverre het faillissement van leverancier Delphi de winstgevendheid van GM aantast, durfde topman Rick Wagoner in een presentatie voor analisten niet te zeggen hoe snel zijn bedrijf weer winst zal maken.

General Motors was de grootste daler van de dertig fondsen uit de Dow Jones. De graadmeter van de Amerikaanse beurs sloot nagenoeg ongewijzigd op 10959,87 punten. Ook technologiebeurs Nasdaq kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot op 2317,04 punten.

De stemming was bedrukt vanwege de tegenvallende omzetten in de detailhandel. De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn in december minder hard gestegen dan verwacht. De groei komt uit op 0,7 procent ten opzichte van de maand ervoor, waar analisten hadden gerekend op een stijging met 0,9 procent. Vooral de gestegen prijzen voor energie zouden consumenten ervan weerhouden veel geld uit te geven. De inflatie steeg in december met 0,9 procent.

Meer over