Beleggers VS wachten op renteverhoging

De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren licht hersteld van de klap van vrijdag. De Dow Jones, de index van dertig toonaangevende fondsen, sloot 34,21 punten hoger op 7228,88....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het was gisteren opmerkelijk rustig op Wall Street. De beleggers bleven aan de zijlijn staan, in afwachting van de vergadering van de centrale banken. Het bestuur van de Fed komt vandaag bijeen, en beleggers houden er rekening mee dat de rente zal worden verhoogd.

'Als de Fed de rente licht verhoogt, zal dat niet veel effect hebben op de koersen', verwacht E. Scheffler, handelaar van Raymond James. 'De meeste beleggers hebben er al rekening mee gehouden.' De analisten van Raymond James verwachten dat de Fed de rente met een kwart procent zal verhogen om het risico van inflatie af te wentelen. 'In maart deed de Fed immers hetzelfde', aldus Scheffler.

De tabakfondsen deden het gisteren goed, omdat er schot lijkt te zitten in de regeling die de sigarettenfabrikanten kan vrijwaren van enorme schadeclaims in verband met gezondheidsklachten. Verder draaiden de oliefondsen goed door geruchten over fusies. De val van de technologiefondsen lijkt tot staan te zijn gekomen. Alleen IBM moest 11/4 dollar terug op 1683/4.

De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,9200 gulden. Vrijdag was dat 1,9030 gulden. Eerder op de dag in Europa was er in en zeer dunne handel ongeveer een cent bijgekomen op 1,9190.

President Clinton heeft maandag besloten de bijzondere handelsstatus van China met een jaar te verlengen. Het gaat om de zogenomende MFN-status, die het Aziatische land het recht geeft zijn producten vrijwel zonder invoerrechten in de Verenigde Staten te importeren.

De Amerikaanse regering beziet ieder jaar of China in aanmerking blijft komen voor de status van meest begunstigde handelspartner. Iedere keer maakt het Congres, dat zijn goedkeuring moet geven, moeilijkheden over de naleving van de mensenrechten in het Aziatische land. De komende maand staat de status op de agenda.

De verlenging van de Chinese handelsstatus zal dit jaar op meer problemen stoten dan gebruikelijk. Nu komt daarbij dat de Amerikaanse volksvertegenwoordiging de garantie wil dat de vrijheden in Hongkong, dat op 1 juli aan China wordt overgedragen, onaangetast blijven.

Japan heeft in april een overschot op zijn handelsbalans geboekt van ruim 831 miljard yen (13,7 miljard gulden). Dat is ruim 160 procent meer dan in april vorig jaar. In maart was er nog sprake was van een vermindering van het overschot.

De handel met de Verenigde Staten leverde Japan de afgelopen maand een overschot op van 469 miljard yen (8,18 miljard hulden). Dat is maar liefst 174 procent meer dan april 1996, hetgeen de handelsbetrekkingen tussen beide landen zeker geen goed zal doen. De sterke groei is het gevolg van een grote toename van de auto-uitvoer.

Meer over