Beleggers straffen bouwers genadeloos

Zelden maakte een aandeel zo'n grote duikeling als bouwconcern NBM Amstelland. Beleggers straften de teleurstellende winstcijfers meedogenloos af. Het aandeel kelderde met bijna 20 procent (3,5 euro) tot 14,40 euro....

Ook de cijfers van branchegenoot HBG vielen slecht (min 6,3 procent tot 10,50). Volker Wessels Stevin zakte 4,5 procent tot 18,00 euro.

'Maar soms overdrijft de beurs een beetje.' De handelaar doelt niet zozeer op de afstraffing van de bouwconcerns, maar vooral op handelshuis Hagemeyer. Het aandeel daalde opnieuw met ruim 4,3 procent tot 22,10 euro. 'Het blijft maar dalen. Beleggers zien die nieuwe strategie nog niet zitten. Hagemeyer wil bijvoorbeeld meer in de computerverkoop. Met ''dozen schuiven'' valt niet veel geld te verdienen', is de verwachting.' De handelaar denkt dat ook het psychologische effect van de Ceteco-affaire nog doorwerkt.

Donderdag was een slappe dag voor de Amsterdamse beurs, waarbij de meeste fondsen een stapje terug moesten. Op de achtergrond blijft de rentedreiging volgens handelaren een rol spelen. De AEX-index zakte 7,33 punten en bleef steken op 565,0 punten. Ook de belangrijke Europese beurzen incasseerden verlies. Parijs leverde 1,8 procent in, Londen 1,5 en Frankfurt zelfs 2,2 procent.

ASM Lithography roeide juist tegen de stroom op met een winst van 2 procent. Uitzendconcern Vedior werd beloond voor het miljardenbod op zijn Britse branchegenoot Select Appointments. Het aandeel steeg met 2,45 procent naar 16,75. Van de financials deed ING het met een winst van 1 procent het best. De bankverzekeraar steeg tot 51,60 euro.

Detacheerder Brunel kreeg nogmaals een tik, na het bijstellen van de verwachtingen een dag eerder. het aandeel daalde met ruim 10 procent tot 16,20 euro.

Ahold ging ondanks de forse winststijging onderuit. Het aandeel daalde met 3,6 procent naar 33,20 euro. Het was de handel onduidelijk waarom dat juist nu moest gebeuren. 'Dat heb je wel eens met beleggers.' Aan de fraaie cijfers van de supermarktketen kon het niet liggen.

Meer over