Beleggers onzeker over kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen legden dinsdagochtend weinig kooplust aan de dag. De onzekerheid over de kwaliteit van de kwartaalcijfers die bedrijven vanaf volgende week wereldkundig maken, speelde hierbij een rol.

Op het Damrak kreeg TomTom een dreun. Het aandeel werd ruim 10 procent lager gezet nadat de producent van navigatieapparatuur had gewaarschuwd voor een lagere jaaromzet.

De AEX-index van hoofdfondsen stond vlak na het middaguur 0,8 procent lager op 461,83 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen kwam op 637,54 punten, een verlies van 1,4 procent. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen met 0,9 tot 1,2 procent achteruit.

Wall Street

Na een aantal sterke handelsdagen boden de magere slotstanden op Wall Street en de koersverliezen op de Aziatische markten dinsdag weinig inspiratie.

De onzekerheid over hoe de kwartaalcijfers zullen uitpakken, werd gedeeltelijk gevoed door het Amerikaanse Alcoa, een van de grootste aluminiumproducenten. De winst halveerde als gevolg van hogere energie- en grondstofkosten en een zwakke dollar. De resultaten van Alcoa wogen dinsdag zwaar op het sentiment ten aanzien van staalconcern ArcelorMittal. Het fonds, een belangrijke steunpilaar van de AEX, moest 2 procent prijsgeven.

Technologiesector

De technologiesector lag in heel Europa onder druk van het bericht dat de Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) te kampen heeft met sterke daling van de omzet en 10 procent van zijn werknemers gaat ontslaan.

In de AEX was TomTom verreweg de grootste daler met een verlies van 10,1 procent. Het bedrijf moest een omzetwaarschuwing geven, omdat winkeliers hun prijzen van 'oude voorraden' in januari en februari sterk hebben verlaagd vanwege de komst van nieuwe systemen.

ASML

Ook andere technologiefondsen kregen klappen. Chipmachinefabrikant ASML noteerde een koersdaling van 5,7 procent. In de MidKap werd de toeleverancier voor de chipindustrie ASM International 1,5 procent goedkoper. De Duitse chipfabrikant Infineon was met 6,3 procent de sterkste daler in Frankfurt. STMicroelectronics, Europa's grootste chipproducent, was in Parijs met een min van 3,4 procent een van de grootste verliezers.

Ook een tussentijds handelsbericht van de leverancier van kantoormiddelen Corporate Express viel tegen. Uit de cijfers bleek dat het in de eerste drie maanden minder hard is gegroeid dan in het voorafgaande kwartaal. Het hoofdfonds verloor 0,9 procent, na eerder op de ochtend aanzienlijk lager te hebben gestaan.

Corporate Express

Ook noemde Corporate Express de economische vooruitzichten voor dit jaar onzeker. Opvallend was dat het handelsbedrijf niets meldde over Staples, de Amerikaanse rivaal die een vijandig bod op Corporate Express heeft uitgebracht.

Een andere opvallende verliezer op het Damrak was Randstad. Het aandeel van het uitzendconcern daalde met 4 procent, nadat uit de resultaten van concurrent Michael Page was gebleken dat de uitzendsector tekenen van verzwakking toont.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,5764 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt op 1,5715 dollar.

Meer over