Winnaar & VerliezerRichard Branson en Dennis Muilenburg

Beleggers omarmen Branson en keren zich tegen Muilenburg

Richard Branson Beeld Reuters
Richard BransonBeeld Reuters

Winnaar: Richard Branson - Virgin

Hij is 69 jaar en een oude rot in het miljardairsvak. Zijn naam trekt begerige beleggers en investeerders nog altijd en masse aan. Deze week kon de Britse entrepreneur – groot geworden met muziek, vliegtuigen en treinen – hen weer twee worsten voorhouden. Zijn in 2004 opgerichte Virgin Galactic – een bedrijf dat tegen 250 duizend euro per kaartje avonturiers een korte buitenaardse ervaring wil laten meemaken – ging naar de beurs, zonder dat er daadwerkelijk een eerste ruimtevlucht is gemaakt. Niettemin staan er al zeshonderd belangstellenden op de wachtlijst, allemaal mensen die zich deze uitgave kunnen permitteren, zoals de sterren Angelina Jolie, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Justin Bieber.

Meteen na de beursgang ging de koers omhoog, om vervolgens weer omlaag te duiken. De koersschommelingen neemt Branson op de koop toe. Hij heeft voor hetere vuren gestaan. Hij heeft het risico voor het falen van zijn bedrijf bij outside aandeelhouders kunnen neerleggen.

Branson haalde deze week ook nog 3,2 miljard dollar binnen via een obligatielening die voor de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen de gokstad Las Vegas en Californië is bedoeld. Nu moeten inwoners van Los Angeles nog uren in de file staan voordat ze aan de roulettetafels kunnen zitten. Dat kan sneller. Voor Branson groeien de bomen letterlijk tot in de hemel.

Dennis Muilenburg Beeld EPA
Dennis MuilenburgBeeld EPA

Verliezer: Dennis Muilenburg - Boeing

Dennis Muilenburg is de topmanager die dit jaar het vaakst sorry heeft gezegd. Alleen deze week kwamen er al drie excuses bij. Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres zei hij na enig aandringen ook een keer sorry terwijl hij in de ogen keek van de nabestaanden van de 346 slachtoffers van de rampen met de Boeing 737 Max in Indonesië en Ethiopië. De Boeing-ceo erkende dat er fouten waren gemaakt, maar weigerde zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen. Alleen een bonus zit er dit jaar niet in.

Boeing krijgt het zwaar voor zijn kiezen. De 737 begint een nagel aan de doodskist te worden. Na de problemen met de 737 Max, die Boeing al zo’n negen miljard dollar hebben gekost, bleken er later deze week ook problemen te zijn met de voorganger van dit toestel, de 737-800. Daarin zijn scheurtjes ontdekt aan de pickle fork, een onderdeel dat de vleugel aan de romp verbindt. De Australische bond van onderzoekstechnici sloeg als eerste alarm en inmiddels staan 50 van de in totaal 5.000 vliegtuigen aan de grond.

Het is een tegenslag die Muilenburg eigenlijk niet kan hebben. Op Wall Street breken beursindices ondertussen records. De koers van Boeing is sinds maart al met 100 dollar gedaald van 440- naar 340 dollar. Dat zal mogelijk eerder tot Muilbenburgs ontslag leiden.

Meer over