Beleggers nerveus door bombardementen

Tot gisteren liet de oorlog in Joegoslavië de effectenbeurs in Amsterdam betrekkelijk onberoerd. Maar nu Rusland de betrekkingen met de NAVO heeft verbroken uit woede over de bombardementen, beginnen de beleggers zich toch zorgen te maken....

'De start was gunstig, de positieve slotkoers van donderdag in New York, waar de Dow Jones sloot met een plus van 169 punten, trok de AEX mee', aldus een analist. 'Maar na het verbreken van de betrekkingen met de NAVO door Rusland, kwam er paniek in de markt. Kosovo ligt tenslotte niet zo ver hiervandaan.' Een commissionair kenschetst de handel van gisteren als 'nerveus'.

De euro stond opnieuw onder druk en bereikte een diepterecord van 107,40 dollar. De dollar zelf werd weer, zoals altijd in barre tijden, de steun en toeverlaat en steeg naar 2,05 gulden.

KPN moest 4,6 procent, oftewel 1,75 euro inleveren en sloot op 36,30 euro. Aanleiding voor deze val was de aankondiging van nieuwe tariefsdalingen per 6 april. Het binnenlandse nachttarief en het zaterdagtarief gaan dan met 33 procent omlaag, op last van de 'telefoonpolitie' Opta. Ook verzekeraar Aegon kreeg het ook gisteren weer behoorlijk voor zijn kiezen en zakte 3,15 euro naar 82,30 euro. In totaal verloor het aandeel deze week bijna 10 procent, door negatieve adviezen van de zakenbanken JP Morgan en Salomon Smith Barney.

Het aandeel Koninklijke Olie werd gisteren een euro meer waard op 48,35 euro, nadat de prijs voor ruwe olie van Brent, die in mei wordt geleverd, in Londen de hoogte in spoot naar 14,08 dollar per vat.

Het software-bedrijf Landis zag zijn aandeel met een euro stijgen naar 24,70 euro, na de bekendmaking dat de winst over vorig jaar 12 miljoen gulden bedroeg, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 1997.

Het uitzendbureau Content wist de beleggers te paaien door de overname van concurrent Carrière Planning Group. Het aandeel maakte een sprongetje van 1,45 euro op 21,80 euro.

Meer over