Beleggers kijken de kat uit de beursboom

De verkoop van de regionale kranten door uitgever VNU en de betere cijfers dan verwacht van Vendex was woensdag het grote nieuws op de Amsterdamse effectenbeurs....

Vendex KBB maakte 's ochtends nog een forse winst, maar kon die aan het einde van de dag niet vasthouden. Uiteindelijk werd de winstgroei van ruim 80 procent beloond met een karige koerswinst van 35 eurocent op 27,65.

Ook de verkoop van de dagbladen van VNU aan Wegener Arcade, die 1,8 miljard gulden in het laatje van de Haarlemse uitgever brengt, kon beleggers nauwelijks bekoren. Het aandeel VNU werd een eurodubbeltje duurder op 36,80 euro. Koper Wegener Arcade werd door beleggers hard afgestraft. Weliswaar krijgt de uitgever er een fors marktaandeel bij, maar het overnamebedrag van per saldo 1,4 miljard gulden vond men te hoog. Het aankoopbedrag is bijna net zo hoog als de omzet van het hele Wegenerconcern. Het aandeel van de Apeldoornse uitgever moest 55 eurocent terug op 13,95 euro. Volgens een analist van de Labouchere Bank is het overnamebedrag stevig, maar voor die sector wel normaal. Zo betaalde PCM enkele jaren geleden 865 miljoen voor de van Elsevier afkomstige Dagbladunie.

De investeerders waren wel blij met De Telegraaf die het dagblad De Limburger voor ongeveer vierhonderd miljoen gulden in handen krijgt. De koers van De Telegraaf sprong omhoog met 1,35 euro op 18,40.

Volgens de analisten heeft het Amsterdamse krantenconcern genoeg geld in kas voor de koop. De Telegraaf controleert 515 miljoen gulden aan kasgeld, ruim voldoende om de overname te betalen en deel te nemen aan de komende aandelenemissie van Wegener. De Telegraaf heeft een flink belang in Wegener. Op de lokale markt ging Ordina flink onderuit, omdat het slechtere winstcijfers bekend maakte. De koers daalde 5,55 euro (18 procent) tot 24,05.

Meer over