Beleggers in zenuwen over Azië-griep

De financiële crisis in Zuid-Korea en Thailand waaide gisteren over naar de gezonde economiën van Hongkong en Taiwan terwijl ook Europese beurzen last beginnen te krijgen van de Azië-griep....

Reuters, AP, AFP

HONGKONG/SEOUL

Directe aanleiding vormde de verdere val van de Koreaanse munt, de won, die sinds het begin van de crisis deze zomer al 51 procent van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar.

De Zuid-Koreaanse overheid sloot deze week vijf slecht geleide zakenbanken om de crisis in het land te beteugelen, maar dat was niet voldoende om de zorgen van beleggers weg te nemen.

Er is nog volop reden tot zorg, zoals verkiezingen volgende week in Zuid-Korea en angst dat het recente IMF-reddingspakket niet of onvolledig wordt aangewend. De regering gooide olie op het vuur door te onthullen dat de kortlopende schulden aan het buitenland niet 67 miljard dollar bedragen, zoals tot nu toe was beweerd, maar 100 miljard dollar.

Thailand, dat net als Korea heeft moeten accepteren dat het IMF ingrijpt in de lokale economie, voelde de devaluering van de won aan den lijve. De lokale munt, de baht, kelderde tot een dieptepunt en heeft sinds juli al 40 procent verloren tegenover de dollar. 'Of je het leuk vindt of niet, het lot van de baht hangt af van Korea, want dat is een van de krachtigste economiën in de regio', zei een handelaar.

Als Korea er niet in slaagt om het vertrouwen te herstellen in de financiële markten, dondert het hele bankensysteem in het land in elkaar, voorspelt Callum Henderson, directeur en analist bij MMS International in Hongkong. De uitgebreide internationale handel loopt dan spaak en het zal onvermijdelijk leiden tot kelderende beurskoersen in heel Azië en het westen. 'Iedere markt in de wereld zal dan vallen', zegt Henderson.

Gisteren kregen veel beurzen een voorproefje, nadat westerse beleggers toch al zenuwachtig waren gemaakt door een winstwaarschuwing van softwaregigant Oracle die tegenvallende resultaten wijt aan de crisis in Azië.

De barometer van de aandelenmarkt van Hongkong zakte 5,5 procent, de Nikkei-index van de beurs van Tokio liep met 2,6 procent terug en Koreaanse aandelen daalden 5,6 procent in waarde.

Toen Azië al was gesloten, openden de Europese beurzen in navolging merendeels in mineur. In Londen sloot de FTSE-index met ruim 100 punten op 5035,90. Parijs deed het nog slechter met een verlies van meer dan 100 punten op 2828,45. De beurs in Frankfurt incasseerde een soortgelijk verlies en Amsterdam sloot 26,77 punten lager op 883,53.

In de namiddag opende New York honderd punten lager nadat het een dag eerder al een verlies van 70 punten had opgetekend. 'Het is eigenlijk geheel te verklaren door de onrust in Azië waardoor de westerse beurzen lager staan', aldus een handelaar in Londen. Nog steeds is hetbij veel westerse bedrijven onduidelijk hoe afhankelijk zij zijn van de afzet en productie in Azië.

Gezonde economiën zoals Hongkong en Taiwan zouden zich geen grote zorgen hoeven te maken, meent Eric Nickerson, hoofd valutaonderzoek bij Bank of America in Hongkong. 'Er is geen fundamenteel verband tussen de manier van financiering in die landen en Korea. Maar men kijkt naar de afschuwelijke problemen in Korea en vreest dat het eigen land ook zulke problemen kan krijgen.'

Erg onwaarschijnlijk, zegt Nickerson, omdat Hongkong en Taiwan een veel lagere buitenlandse schuld hebben dan Korea, Thailand en Indonesië.

Zuid-Korea moest gisteren overigens de uitgifte van een grote staatslening uitstellen. Die moet vier miljard gulden opleveren. De voorgenomen uitgifte, nodig om het bankroet van de staat af te wenden, doet handelaren vrezen dat Korea zich op eigen houtje uit de penarie wil redden. Dat wil zeggen: zonder een beroep te doen op het omvangrijke IMF-pakket. Die vrees kwam de won dus duur te staan, want beleggers hebben bitter weinig vertrouwen in het Koreaanse bestuur.

Meer over