Beleggers geschokt; Volkswagen hard onderuit op beurs

Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging woensdagochtend hard onderuit op de beurs in Frankfurt. Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek, waaruit duidelijk werd dat nog eens 800.000 auto's uitstoot-onregelmatigheden vertonen.

Een model van Volkswagen Beeld anp
Een model van VolkswagenBeeld anp

Volkswagen kelderde op de beurs ruim 8 procent. Het concern schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto's waar de uitstootwaarden niet correct zijn.

De financiële markten verwerkten verder weer een stroom aan bedrijfsresultaten en economische cijfers. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent hoger op 469,39 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 697,54 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent, Frankfurt zakte 0,2 procent.

Uitstoot-onregelmatigheden

Het eigen onderzoek van het Duitse autobedrijf begon na het uitbreken van het dieselschandaal, de affaire met sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Toen bleken 11 miljoen auto's besmet. Het gaat nu ook voornamelijk om diesels, maar er is ook een onregelmatigheid in de uitstootwaarden gezien bij een benzineauto. Volkswagen schat de 'economische risico's' van de nieuwe zaak op ongeveer 2 miljard euro.

Het dieselschandaal bij Volkswagen, dat in september aan het licht kwam, kreeg maandag ook al een nieuwe dimensie toen de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA bekendmaakte dat ook in de zwaardere drieliterdieselmotoren de sjoemelsoftware is aangetroffen. Het schandaal heeft zich daarbij mogelijk uitgebreid naar Porsche, het meest winstgevende merk van Volkswagen.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over