Beleggers benadeeld door bescherming van Breevast

De acties die het vastgoedfonds Breevast heeft ondernomen om collega Uni-Invest buiten de deur te houden, hebben de aandeelhouders financieel benadeeld; niet in het minst Uni-Invest, dat een belang had van tegen de 60 procent....

ANP

AMSTERDAM

Directeur R. Stolle van Uni-Invest zei donderdag in een toelichting op het besluit om de Ondernemingskamer om een enquête te vragen, dat de actie is bedoeld om door de cumulatie van beschermingsconstructies bij Breevast heen te breken. De opeenhoping is volgens Stolle ook in strijd met de regels van de effectenbeurs. De aandelen van Breevast zijn gecertificeerd. Bij royering van de certifcaten is er een stemrechtbeperking. Als derde hindernis zijn er de kort geleden uitgegeven preferente aandelen. Tenslotte noemt Stolle de overname van Eurostate tegen betaling in aandelen een verkapte beschermingsactie.

Een onderzoek naar de handelwijze van Breevast kan behalve tot het slechten van de beschermingsconstructies ook leiden tot nieuwe besturen voor Breevast, het administratiekantoor en de Stichting Continuïteit Breevast. 'De bestuurders van Breevast zitten hun eigen positie te verdedigen', vindt Stolle.

Uni-Invest stelt in haar verzoek aan de Ondernemingskamer verder onder meer vast dat de kapitaalverschaffers van Breevast tot nu toe zo goed als geen informatie van Breevast hebben gekregen over de diverse stappen van het bestuur. Daarmee zou ook het beursreglement zijn overtreden.

Uni-Invest gaat intussen gewoon door met de expansie. Donderdag kocht het een portefeuille van vooral kantoorpanden van de familie J.A. Bakker uit Amstelveen voor 74 miljoen gulden. Uni-Invest betaalt voor een deel in aandelen. In het tweede kwartaal heeft het fonds 527 miljoen gestoken in onroerend goed en effecten.

Meer over