Belegger schrikt van OPEC

De daling van de olieprijzen eind vorige week tot onder de 60 dollar, maakt de kans groot dat de OPEC de oliekraan binnenkort gaat dichtdraaien, zo vertelde de Venezulaanse minister van olie woensdag tegen persbureau AP....

De woorden uit Caracas veroorzaakten direct een stijging van deolieprijs. Nadat de prijzen in New York vorige week in korte tijd warengezakt van 61 dollar naar 57 dollar, steeg de prijs van een vat woensdagweer naar 58,60 dollar. Op de Londense markt, waar de prijzen in de regeliets lager zijn, noteerde een vat olie 56,72 dollar.

Het olienieuws had geen consequenties voor de optimistische stemming opde Amerikaanse beurzen. Na vier dagen van neergang sloot de Dow Jones 0,3procent hoger op 10833,73 punten. De Nasdaq ging met 0,4 procent ietsharder omhoog en sloot de dag op 2231,66 punten.

De opmars hadden de beurzen onder meer te danken aan gunstigewinstcijfers van Fedex. Het koeriersbedrijf profiteert van het extravervoer uit China en de rest van Azië. De winst van Fedex steeg in hetafgelopen kwartaal met 33 procent.

De definitieve cijfers van de Amerikaanse groei van de economie vielenlager uit dan gedacht. De groei in de maanden juli tot en met septemberkwam uit op 4,1 procent, waar eerder nog uitgegaan werd van 4,3 procent.Ook de inflatiecijfers vielen enigszins tegen. De prijsontwaarding bedroeg1,4 procent en niet, zoals eerder gemeld, 1,2 procent.

Autofabrikant Ford wist verhuurder Hertz definitief te slijten voor eenbedrag van 5,6 miljard dollar. De verkoop was in september al aangekondigd.

Meer over