Beleggen verbroedert in de Utrechtse Jaarbeurs

Met zijn vier jaar was Jeremy zaterdag in de Utrechtse Jaarbeurs veruit de jongste van de circa 2800 bezoekers aan de Nationale Beleggersdag, die internetbank Alex organiseerde om zijn vijfjarige bestaan luister bij te zetten....

'Ik kan je leren hoe je geld kunt verdienen', hield Van Arkel zijn toehoorders met uitgespreide armen voor. Tijdig draaipunten in koerstrends waarnemen en tijdig verlies nemen, daar draait het volgens hem allemaal om. En vooral: niet luisteren naar die 'wijsneuzen van NOVA', die er toch altijd naast zitten met hun voorspellingen, en al helemaal niet naar Harry Mens, de makelaar annex presentator van het RTL-programma Business Class. .

'Een goed verhaal', vindt Jeremy's moeder, Carla Vermeulen, terwijl Jeremy vraagt wanneer ze weer in die mooie trein mogen. 'We kijken wel hoe lang hij het volhoudt', sust zij. Carla's man zit met de andere twee kinderen thuis, in Terwolde. 'Beleggen interesseert hem wel, maar hij kan het niet.' Toen ze elkaar leerden kennen zat haar aanstaande tot over zijn oren in de schulden en heeft zij de financiën van het gezin op zich genomen. Sinds de verkoop van hun huis staat de overwaarde werkloos op een spaarrekening, en ze hoopt daarom vandaag ideeën op te doen.

Op de nagebouwde beursvloer krioelt het ondertussen van de belangstellenden. Technisch analist Royce Tostrams weet als een volleerd standwerker tientallen belangstellenden te lokken. 'Zorg dat de trend aan jouw kant staat', orakelt hij vanaf een geïmproviseerd podiumpje.

Dat beleggen verbroedert, bewijzen de langharige hardrocker Hans uit Heerhugowaard en zijn beleggersvriend, die in Wassenaar niet zou misstaan. 'Elkaar ontmoet in de chatbox van een beleggerswebsite', verklaart Hans. 'Op die van beleggerssite IEX?', vraagt een omstander belangstellend. 'Die is voor kinderen', werpt Hans hem met een minachtende blik toe, voordat hij er als een haas vandoor gaat. Op naar de grote zaal, waar KPN-topman Ad Scheepbouwer op het programma staat.

'Het gaat prima met KPN', meldt deze. 'We zijn sneller uit de problemen gekomen dan ik ooit had durven dromen.' Het telefoniebedrijf heeft de miljardenschuld grotendeels afgelost en genereert tegenwoordig zelfs een positieve kasstroom. Om te voorkomen dat KPN ooit weer op de rand van faillissement zal balanceren belooft Scheepbouwer 'een schuld van maximaal twee keer de winst en minimaal zes keer zoveel winst als we aan rente moeten betalen.'

Dat de KPN-koers desondanks al jaren rond de zes euro schommelt, wijt Scheepbouwer aan een onrealistische angst dat KPN 'de hoofdprijs' gaat betalen voor het Duitse O2. 'Dat doen we dus zeker niet', stelt hij de volle zaal gerust. En verder is er volgens hem met UMTS wel degelijk geld te verdienen, al zal het vooral op de zakelijke markt zijn.

'Dat deed die Scheepbouwer toch wel erg goed', vinden de heer en mevrouw Van Lanen uit Sint-Oedenrode. Hij belegt al 35 jaar en aangezien hij bij de laatste vergadering van zijn beleggingsclub voor aankoop van KPN heeft gepleit, wilde hij van de baas zelf wel eens horen of hij daar goed aan heeft gedaan. Voor haar is het toch vooral een gezellig dagje uit, 'ook omdat onze dochter hier vijf minuten vandaan woont'. Zijn eerste slag sloeg Van Lanen toen zijn duizend in Amstel geïnvesteerde guldens bij de overname door Heineken in waarde verdubbelden. Sindsdien is hij evenwel al door vele dalen gegaan, en laat hij zich niet meer gek maken.

'Heel verstandig', vindt Theo Kraan van CenE bankiers. 'Als mensen zeggen dat het goed gaat, vraag je dan vooral af wie het zegt.' Kraan voorspelt voor de komende jaren een vlak koersverloop en op korte termijn zelfs een lichte daling. Zijn advies; 'Kies voor dividendrendement en sprokkel extra rendement met het schrijven van call-opties. Beleggen wordt harder werken, maar daardoor wel veel leuker.'

Meer over