Beleggen in zieke mogelijk 'nietig'

Beleggen in de levensverzekeringen van doodzieke Amerikanen kan volgens minister Zalm van Financiën 'in strijd met de goede zeden' zijn....

Zalm antwoordde maandag op vragen van SP-Kamerlid Kant over deze investeringsvorm. Het is sinds twee jaar mogelijk voor Nederlanders om te investeren in de levensverzekeringen van bejaarde of terminaal zieke Amerikanen. Het voordeel voor de Amerikaan die zijn einde ziet naderen, is dat hij contant geld ontvangt terwijl hij nog in leven is. De Amerikanen gebruiken het geld bijvoorbeeld om hun ziektekosten te betalen. Voor de belegger die de polis overneemt, geldt dat hoe eerder de Amerikaan overlijdt, hoe hoger het rendement op de investering is.

Zalm en toezichthouder AFM, die de aanbieders van deze polissen in de gaten houdt, vinden dat partijen die een dergelijke belegging aanbieden een prospectus moeten uitbrengen waarin vermeld wordt dat de contracten tussen investeerder en zieke 'mogelijk nietig zijn'.

Dat is een strop voor de verkopers van de levensverzekeringen. Er kan zelfs getwijfeld worden aan de levensvatbaarheid van de investeringsvorm. Beleggers zijn namelijk niet dol op financiële producten waarvan de prospectus meldt dat de contracten in strijd met de goede zeden zijn, en zelfs mogelijk nietig.

Een woordvoerder van MB-euro, een van de bemiddelaars tussen zieke Amerikanen en beleggers, is dan ook zeer verbolgen. Volgens hem gaat de financieel toezichthouder helemaal niet over morele zaken: 'De AFM heeft het niet begrepen. Als dit in strijd zou zijn met de goede zeden, dan verkoopt elke levensverzekeraar onfatsoenlijke producten. Want hoe eerder mensen overlijden, des te minder pensioen er betaald moet worden.'

MB-euro beraadt zich dan ook op juridische stappen, om te voorkomen dat de snel aan populariteit winnende investering binnenkort moet worden bijgezet in het mausoleum van mislukte investeringen.

Meer over