Belastingen en sociale dienst Amsterdam voor 2 mln. opgelicht

Honderden fraudeurs met valse paspoorten en sofinummers hebben de sociale dienst en de belastingdienst in Amsterdam voor in totaal twee miljoen opgelicht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Amsterdamse wethouder J. van der Aa van Sociale Zaken heeft de resultaten donderdag bekendgemaakt. Doel van het onderzoek was vooral gaten in de wet op te sporen.

Het RIF is bij het onderzoek uitgegaan van 22 duizend gevallen waaraan volgens de belastingdienst een luchtje zat. Daarnaast heeft het team het personeelsbestand van zes bedrijven met 355 werknemers doorgelicht. Tegen 25 personen is proces-verbaal opgemaakt. Tegen drie werkgevers wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

De meest voorkomende vorm van fraude was dat personen hun sofinummer opgaven bij een werkgever en vervolgens bij een uitkeringsinstantie met een vervalst sofinummer en valse identiteispapieren een uitkering aanvroegen en kregen.

Volgens het RIF wordt fraude in de hand gewerkt doordat uitvoeringsinstanties persoonsgegevens gebrekkig registreren. De koppeling van de bestanden vertoont gaten.

Meer over