Belastingdienst opent jacht op zwartsparende klanten American Express

American Express moet de Amerikaanse autoriteiten informatie overhandigen over een groep Nederlandse klanten. Dit gebeurt op verzoek van Nederland, meldde de Amerikaanse fiscus maandag in een persbericht. Vermoed wordt dat een deel van de creditcardhouders de belastingen ontduikt.

Een creditcard van American Express. Beeld anp
Een creditcard van American Express.Beeld anp

Het gaat om Nederlanders die tussen 2009 en 2016 betalingen deden in ons land met passen van American Express. Die waren gelinkt aan buitenlandse bankrekeningen. Door hun identiteit te achterhalen, hoopt Nederland zwartspaarders te betrappen. Zij riskeren een boete van maximaal drie keer het totale verschuldigde belastingbedrag.

De actie is onderdeel van een langer lopend project van het Openbaar Ministerie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Belastingdienst. Zij willen buitenlands vermogen opsporen dat buiten het zicht van de fiscus wordt gehouden. Daarvoor worden op dit moment betalingen in Nederland met zo'n duizend buitenlandse passen tegen het licht gehouden. Toeristen worden eruit gefilterd.

Jacht op zwartspaarders

Uit een kleinschalige proef, met gegevens afkomstig van vier bedrijven, bleek eerder dat tweederde van de 39 onderzochte kaarthouders buitenlands vermogen achterhield. Dit leverde de Nederlandse schatkist tot nog toe 4 miljoen euro op. In het Amerikaanse rechtsverzoek worden concrete voorbeelden genoemd. Zoals de Nederlandse arts wiens creditcard leidde naar een bankrekening in Luxemburg. Daarop stond 700 duizend euro aan zwart geld. Een ondernemer bleek minstens 60 duizend euro in Malta te hebben gestald, zonder dit op te geven bij de Belastingdienst.

American Express weigerde tot nog toe medewerking omdat de klantgegevens zich in Amerika bevinden. Op grond van een bilateraal belastingverdrag helpen de Verenigde Staten Nederland nu een handje. De creditcardmaatschappij wilde tegenover persbureau Bloomberg geen commentaar geven op de kwestie.

Zwartspaarders wordt het vuur aan de schenen gelegd. Eind vorige week vond een internationale, vanuit Nederland gecoördineerde actie plaats. Bij huiszoekingen in Zwolle, Den Haag, Hoofddorp en Venlo werden twee personen gearresteerd. Ook nam de FIOD administraties, onroerend goed, bankrekeningen, schilderijen, een Mercedes en een goudstaaf in beslag. In Amsterdam werd het kantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse doorzocht.

'Startschot'

Het onderzoek volgt op een tip waarbij de FIOD de namen van 3.800 Nederlanders in handen kreeg. Zij waren klant bij Credit Suisse. Er kwam ook informatie binnen over 55 duizend buitenlanders. Die is gedeeld met opsporingsdiensten in Australië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De FIOD spreekt van een 'startschot'. De komende weken staan meer huiszoekingen op de rol.

Meer over