Belastingdienst betrapt honderd foute belastingadviseurs

De Belastingdienst heeft honderd belastingadviseurs in het vizier die voor hun klanten voor duizenden euro's aan aftrekposten hebben verzonnen. 75 duizend belastingbetalers zouden door deze belastingadviseurs zijn 'geholpen'.

Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam Sloterdijk. Beeld null
Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam Sloterdijk.

De Belastingdienst zegt met dit speurwerk 414 miljoen euro aan belastingontduiking te hebben voorkomen. Daarnaast wordt een nog onbekend bedrag aan uitbetaalde belastingteruggaves teruggevorderd. De dienst verwacht voor vele miljoenen naheffingen en boetes te kunnen opleggen, maar kan nog geen bedragen noemen.

Na de beruchte Bulgarenfraude uit 2013 (honderden Bulgaren vroegen huur- en zorgtoeslag aan), zette de Belastingdienst een team op om fraude met toeslagen en fraude door belastingadviseurs op te sporen: het Combiteam Aanpak Facilitators CAF.

In 2013-14 spoorde het CAF 46 frauderende adviseurs op, in 2014-15 zelfs 79. Van deze 125 adviseurs, bleken er bij nader inzien 25 niets te hebben misdaan. Met 79 adviseurs is een schikking getroffen en 21 worden er voor de rechter gebracht. Het CAF kwam vorig jaar ook 51 zaken van toeslagfraude op het spoor, maar bedragen daarvan zijn niet bekendgemaakt.

Fiscale politie

Het CAF bestaat uit medewerkers van de fiscale politie FIOD en de Belastingdienst. Het team doet er alles aan zo snel mogelijk de fraude op te sporen. 'We willen de fraude hebben ontdekt voordat de Belastingdienst heeft uitbetaald', zegt een woordvoerder. Als het geld al is uitbetaald, is het vaak moeilijk het terug te vorderen. Het lukt steeds beter uitbetaling te voorkomen. In 2013-14 werd voor 180 miljoen aan belastingteruggaves voorkomen, in 2014-15 voor 234 miljoen.

Het jagen op de malverserende belastingadviseurs is een klus voor datakluivers. 'We zoeken naar afwijkende patronen. Dus naar belastingadviseurs van wie de klanten relatief vaak giften aftrekken van de belasting. Of zorgkosten.'

Die twee posten, zorgkosten en giften aan goede doelen, zijn de populairste die de malverserende adviseurs gebruiken. Van alle andere posten op de belastingaangifte heeft de Belastingdienst zelf al volop informatie. De adviseurs deinzen er niet voor terug notariële aktes te verzinnen, waarin een jaarlijkse gift aan een goed doel zou zijn vastgelegd.

De belastingplichtigen kunnen flink de klos zijn. In elk geval moeten ze alle belasting die ze leken te hebben ontdoken alsnog betalen. Bovendien moeten velen nog een forse boete betalen. Tv-programma EenVandaag sprak gisteren met een belastingbetaler die een naheffing plus boete kreeg van 19 duizend euro, wat te wijten was aan zijn belastingadviseur. Alle klanten van frauderende belastingadviseurs zullen nog jarenlang extra scherp worden gecontroleerd door de Belastingdienst.

In hoeverre de belastingbetalers ook boetes krijgen of zelfs strafrechtelijk worden vervolgd, wordt van geval tot geval bekeken. Het hangt af van de verwijtbaarheid. Wist de belastingbetaler dat zijn adviseur malverseerde, dan zal een boete worden opgelegd.

Boete

De adviseurs zijn wel de klos. 'We zien dat ze het jaar nadat ze zijn gepakt, veel minder klanten hebben. Veel stoppen er ook mee.' Ze kunnen worden beboet met een bedrag dat gelijkstaat aan de belasting die ze hebben ontdoken.

Dat belastingadviseurs worden opgepakt, is op zich niet nieuw. De Belastingdienst zegt elk jaar te jagen op malverserenden in deze beroepsgroep. Zo meldde de Belastingdienst vorig jaar al dat belastingadviseurs voor rond 100 miljoen malverseerden. Dat blijkt dus aanzienlijk meer te zijn.

Meer over