Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker

Vanaf woensdag is het weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Extra serverruimte, vooringevulde gegevens en een nieuwe checklist moeten het proces vereenvoudigen.

Jeroen van Wensen
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Vorig jaar waren Nederlanders er als de kippen bij toen de Belastingdienst zijn digitale luiken opende. Op 1 maart 2016 schoten de stoppen eruit bij de website van de Belastingdienst, omdat te veel mensen meteen op de eerst mogelijke dag online aangifte wilden doen. Staatssecretaris Wiebes moest de overijverige belastingplichtigen oproepen de spitsuren te mijden: niet 's avonds op doordeweekse dagen en ook geen aangifte doen op regenachtige zondagmiddagen. Dit jaar is de fiscus beter voorbereid op zulke topdrukte. De Belastingdienst heeft de komende twee maanden extra serverruimte gereserveerd, in de hoop dat de site dit keer niet platgaat. Dit jaar is de servercapaciteit erop berekend dat zeventigduizend belastingplichtigen tegelijkertijd hun aangifte invullen. Vorig jaar kon de site maar veertigduizend 'klanten' tegelijk aan.

In 2014 begon de Belastingdienst met de 'vooringevulde aangifte'. Gegevens over het salaris, de woning en de spaarrekeningen vult de Belastingdienst sinds die tijd alvast in op de aangifte. Voor de 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen zzp'ers en kleine zelfstandigen vergemakkelijkt dat het aangifte doen. 'We hebben ook dit jaar weer stappen gezet om het aangifteproces beter te maken dan vorig jaar', zegt Eline Spros-Vierkant, directeur Interactie bij de Belastingdienst en verantwoordelijk voor het aangifteproces. Zes miljoen particulieren hoeven de vooringevulde gegevens alleen te controleren op juistheid. De resterende 1,4 miljoen zal zelf nog een aantal gegevens moeten invullen, zoals giften aan goede doelen, gegevens over leningen die zijn verstrekt aan familieleden of ziektekosten. De lijst met zelf in te vullen gegevens wordt wel elk jaar korter. Zo zijn dit jaar voor het eerst ook de pensioenuitkeringen uit andere EU-landen reeds ingevuld. Net als de in het buitenland betaalde belasting over beleggingen.

De Belastingdienst heeft inmiddels wel gemerkt dat sommige mensen blindvaren op de vooringevulde gegevens. Correctie door de belastingplichtige blijft daardoor weleens achterwege, wat kan leiden tot achteraf bijbetalen. 'De particulier of de ondernemer blijft verantwoordelijk voor de juistheid van de aangifte', waarschuwt Spros. Om dat bij iedereen in de oren te knopen, zendt de Belastingdienst dit jaar reclames uit met de leus 'Kijk goed of uw aangifte volledig is'.

Mensen die twijfelen over hun aangifte kunnen advies vragen op het belastingkantoor, bij de vakbond of een beroep doen op een vrijwilliger van een van de ouderenbonden. De ANBO, Unie KBO en PCOB hebben 2.600 vrijwilligers bereid gevonden om 65-plussers te helpen met hun aangifte. Vorig jaar maakten 120 duizend ouderen daarvan gebruik. 'De aangifteservice kost maximaal 12 euro', vertelt Manon Huisman van de ANBO. 'Alleenstaanden met een inkomen tot 35 duizend euro kunnen ervan gebruikmaken. Voor samenwoners en gehuwden geldt een grens van 50 duizend euro.'

Dick Leeuw, belastingadviseur bij Alfa Accountants, wijst op een aantal recente belastingwijzigingen die je bij het aangifte doen zomaar over het hoofd zou kunnen zien. Leeuw: 'Tot 2015 mocht je alimentatie voor de kinderen aftrekken van je inkomen. Dat mag niet meer. In plaats daarvan mag je over 2016 de toekomstig te betalen alimentatie in mindering brengen op je spaar- of beleggingsvermogen, waardoor je minder vermogensrendementsheffing betaalt. Dit is wel eenmalig, want volgend jaar kan het niet meer.' Andere zaken zijn vereenvoudigd, waaronder hypotheekverstrekking binnen de familie. Leeuw: 'Ouders die hun kinderen een hypotheeklening hebben gegeven, kunnen de gegevens over die lening vanaf dit jaar in het aangifteprogramma invullen.'

Topdrukte

Dit jaar hebben 8,6 miljoen belastingplichtigen de oproep gekregen aangifte te doen. 70 duizend 'klanten' kunnen tegelijkertijd op de site terecht.

De Belastingdienst komt dit jaar met een aangiftechecklist. Hiermee hoopt de fiscus te voorkomen dat mensen in veelgemaakte valkuilen trappen. Zo voeren mensen nog wel eens de uitgaven aan een lot in de Postcodeloterij op als gift, laat de Belastingdienst weten. Dat is niet toegestaan, staat in de checklist, ook al geeft de Postcodeloterij aan goede doelen. Andere foutjes die mensen vaak maken in de aangifte hebben betrekking op reiskosten. Nogal wat mensen voeren ten onrechte de kosten van een fiets of brommer op die ze gebruiken ten behoeve van woon-werkverkeer. Dat is sinds 2001 niet meer toegestaan.

De aangifteperiode voor de inkomstenbelasting loopt tot 1 mei. Iedereen die voor 1 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli antwoord van de Belastingdienst: bijbetalen of terugkrijgen.

6 miljoen particulieren ontvangen dit jaar een aangifte die alvast volledig door de Belastingdienst is ingevuld.

Meer over