‘Belast bonussen in City met tax gezondheidszorg’

De miljoenen ponden aan bonussen die de komende tijd zullen worden betaald aan zakenbankiers in de Londense City, zouden moeten worden afgeroomd met een speciale belasting waarvan de opbrengst moet worden besteed aan de staatsgezondheidszorg NHS....

Dat heeft een aantal Britse Lagerhuisleden voorgesteld. Dankzij het goede beursjaar zullen de bonussen die rond de kerst worden uitgekeerd dit jaar aanzienlijk hoger uitvallen. Veel van dat geld zal in Ferrari’s en dure villa’s worden gestoken, terwijl tegelijkertijd zieken en ouderen niet eens in staat zijn hun gasrekening te voldoen en in de kou zitten.

Duizenden Citybankiers krijgen eenmalig een extraatje van meer dan een miljoen pond (anderhalf miljoen euro). Enkele honderden krijgen zelfs bedragen van acht cijfers overgemaakt als bonus. Een bankier van Goldman Sachs zou alleen al kunnen rekenen op een eenmalige uitkering van 30 miljoen pond en drieduizend managers van JP Morgan, Merrill Lynch en Morgan Stanley ontvangen minimaal een miljoen pond. De bankiers ontwijken veelal de belasting door de bedragen in trustfondsen te storten of in belastingparadijzen terecht te laten komen, zo zegt Labour-parlementariër John McDonnell.

Hij noemt de bonuscultuur een vorm van ‘obsceen winstbejag onder wide boy-bankiers’. Het bevestigt het beeld van Londen als wereld van abnormale verdiensten en waanzinnige consumptiedrift.

Tegelijkertijd kampt de National Health Service (NHS) dit jaar met een tekort van 620 miljoen pond (ruim een miljard euro) waardoor operaties moeten worden uitgesteld. McDonnell: ‘Het is volle bak voor de bankiers, maar een dramatische situatie voor zieken en ouderen.’ Hij heeft zijn initiatief voorgelegd aan minister Gordon Brown van Financiën.

Meer over