Belaagd ASMI krijgt hulp stichting

Het door aandeelhouders belaagde ASMI krijgt steun van de eigen Stichting Continuïteit ASMI. De stichting heeft sinds woensdag een belang van 29,9 procent in de onderneming....

Michiel van Galen, de voorzitter van de stichting maakte woensdagavond bekend dat hij gebruikmaakt van het recht preferente aandelen te kopen in de leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie. Gefinancierd door de Rabobank heeft de stichting zo bijna eenderde van het stemrecht van de aandeelhouders in handen. Samen met de 22 procent aandelen in handen van de familie Del Prado is er nu een meerderheid voor het huidige ondernemingsbestuur.

Van Galen stelt dat zijn stichting ‘onafhankelijk is’. De stichting maakt gebruik van het recht aandelen te kopen, omdat de continuïteit van de onderneming ‘serieus verstoord’ dreigt te worden, aldus Van Galen. De activistische aandeelhouder Hermes (belang van 15 procent) eist dat de ASMI-topman opstapt, samen met de raad van commissarissen.

De Stichting Continuïteit ASMI is opgericht om de onderneming te beschermen tegen vijandige overnames. Veel Nederlandse ondernemingen hebben een dergelijke stichting, die of al over een meerderheid van het stemrecht beschikt, of daarover kan beschikken wanneer dat wenselijk is.

Het industrieel conglomeraat Stork bediende zich ook van het uitgeven van aandelen aan een bevriende stichting, om activistische beleggers op afstand te houden. De ondernemingskamer veroordeelde deze maatregel later.

Van Galen meent op basis van juridisch advies dat ASMI sterker staat dan Stork destijds, maar kan ‘natuurlijk niet vooruitlopen op een rechterlijk oordeel’.

De stichting mag de aandelen maximaal twee jaar in bezit hebben. Dan wordt de uitgifte van de aandelen teruggedraaid.

Tussen de ASMI-top en de aandeelhouders zijn besprekingen gaande over een oplossing voor de impasse waarin de onderneming verkeert. Volgens de aandeelhouders Hermes, Centaurus en Fursa faalt het ASMI-management en zijn er vooral in de Verenigde Staten kansen gemist.

Meer over