Begrafenis Diana stuwt export van bloemen fors op

De begrafenis van prinses Diana heeft de exporteurs van bloemen geen windeieren gelegd. In september, de maand waarin de prinses van Wales werd begraven, zagen zij de export naar Groot-Brittannië 69 procent groeien....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens J. Groot van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten heeft de begrafenis 'een fors effect' gehad op de omzetgroei. De Nederlandse bloemkwekers zijn sterk vertegenwoordigd op de Britse markt. 'Maar we blijven liever terughoudend met verdere uitspraken rondom deze gebeurtenis,' aldus Groot.

De export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk zit al het hele jaar in de lift. De export groeide, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met 35 procent tot 547 miljoen gulden. De hoge koers van het Britse pond maken de Nederlandse bloemen en planten goedkoper voor de Britten.

De totale export van de Nederlandse exporteurs gedurende de eerste drie kwartalen van dit jaar kwam uit op ruim zes miljard gulden. Dat is een stijging van bijna twaalf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het bedrijfschap.

Ook Duitsland, de grootste afnemer, nam sinds lange tijd weer meer bloemen en planten af. Toch ligt de groei daar nog op de helft van de gemiddelde toename in de andere landen van de Europese Unie. De druk op de marges in Duitsland blijft bovendien hoog door de 'keiharde concurrentie' binnen en buiten de verschillende afzetkanalen zoals grootwinkelbedrijven, supermarkten en tuincentra. De maand september was volgens Groot over het geheel 'bovengemiddeld goed'. De groei tijdens de zomermaanden was echter minimaal.

Meer over