Bedrog door oprichter kost trustkantoor Blaustein de kop

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft trustkantoor Blaustein geschrapt uit haar register van trustkantoren. Bij het Amersfoortse adviesbedrijf werd anderhalf jaar geleden een inval gedaan door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) op verdenking van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, misbruik van de regeling voor kennismigranten, oplichting en witwassen. Volgens een nog niet gepubliceerd vonnis hebben de firma en haar oprichter Vadim B. zich schuldig gemaakt aan bedrog.

Marc van den Eerenbeemt
Het kantoor van het trustfonds in Amersfoort. Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant
Het kantoor van het trustfonds in Amersfoort.Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

De trustwereld, die is gespecialiseerd in het opzetten van internationale juridische structuren voor bedrijven en particulieren, wordt geplaagd door misstanden. Vanwege de grote risico's op betrokkenheid bij onder meer belastingontduiking en witwassen staat de sector onder verscherpt toezicht van DNB. Volgens de toezichthouder is de branche weinig kritisch op haar eigen functioneren. De firma Blaustein kreeg een half jaar voor de FIOD-inval nog het integriteitskeurmerk van Holland Quaestor, de branchevereniging van de trustsector.

Scherpe kritiek

Ondanks klachten van cliënten bij de centrale bank en de inval door de FIOD behield Blaustein tot ruim twee weken geleden haar verplichte DNB-registratie. De advocaat van een van de gedupeerden, Ronnie Eisenmann, uitte al kort na de inval al scherpe kritiek op de toezichthouder. De vermelding op de website van DNB zou het Vadim B. in afwachting van zijn berechting mogelijk maken om nieuwe slachtoffers te maken. DNB wil geen reden geven voor het intrekken van de registratie van Blaustein, noch op het moment daarvan. 'Wij gaan niet in op individuele gevallen', aldus een woordvoerder.

Internationaal web

De rechtbank Midden-Nederland oordeelde anderhalve week geleden dat het bedrijf Blaustein en zijn eigenaar zich schuldig hebben gemaakt aan het bedriegen van een vermogende Russische familie. In een nog niet gepubliceerd vonnis wordt niet alleen het bedrijf, maar ook de oprichter, aansprakelijk gesteld voor het terugbetalen van ruim een half miljoen euro aan advieskosten. Op zijn aanwijzen werd kapitaal van de familie ondergebracht in een web van internationale vennootschappen, waartoe soms alleen de adviseur zelf toegang had. Advocaat Eisenmann, die het civiele proces aanspande namens de familie, reageert verheugd op het vonnis. Hij noemt de uitspraak een succes in een 'enorm lange en ingewikkelde juridische strijd'.

Naar verwachting wacht Vadim B. later dit jaar een strafproces voor onder meer witwassen en oplichting. Er werd beslag gelegd voor een bedrag van 7 miljoen euro en een Bentley. B. ontkent alle aantijgingen. Zijn advocaat Oscar Hammerstein was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over