Beatrix blijkt populairste werkende 65-plusser

Koningin Beatrix is de populairste werkende 65-plusser. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) volgende week publiceert in het maandblad Demos....

Andere bekende Nederlanders in de toptien die een inspiratie vormen voor werknemers om langer door te werken, zijn Johnny Kraaijkamp sr. (1925), Wim Kok (1938), Majoor Bosshardt (1913-2007) en Ben Bot (1937).

Het NIDI besloot bij een groot onderzoek naar oudere werknemers in juni 2007, ook te vragen wie als rolmodel voor werkende 65-plussers zou kunnen dienen.

Het kabinet wil de arbeidsdeelname van ouderen na hun 65ste jaar stimuleren. De afgelopen jaren is hierin volgens het NIDI een lichte vooruitgang geboekt. Gemiddeld heeft 4,9 procent van de 65- tot 69-jarigen betaald werk van ten minste 12 uur per week. Dat percentage wijkt nauwelijks af van het percentage in 1992: 3,7 procent.

De overheid probeert met projecten en subsidieregelingen een cultuuromslag bij werkgevers te bewerkstellingen, maar naar werknemers wordt zelden gekeken, aldus de onderzoekers van het NIDI. Rolmodellen kunnen volgens de organisatie dienen als inspirerend voorbeeld voor werknemers.

De positie van Beatrix als voorbeeld voor de oudere werknemer, roept volgens NIDI verwondering op. ‘Zij dient hoogstwaarschijnlijk niet als voorbeeld van de mobiele en flexibele werknemer. Ze bezet al 27 jaar dezelfde positie, waar zij tot het eind van haar loopbaan verblijft, de ontslagbescherming is zeer royaal en vanaf het moment van haar benoeming zit ze aan haar salarisplafond.’

De bewondering voor Beatrix als oudere werknemer zit volgens het NIDI in haar doorzettingsvermogen. ‘De koningin weet ondanks tegenslagen in de familiekring, waaronder het overlijden van haar man, overeind te blijven en blijft onverminderd doorwerken.’

De toptien bestaat uit personen die in de uitoefening van hun vak de zogenaamde ‘zwakke kanten van de oudere werknemer – fysieke belastbaarheid, creativiteit en flexibiliteit – veelvuldig gebruiken.’ Zo moesten de acteur Kraaijkamp en de actrices Dresselhuys en Vogel avond aan avond optreden. Politici als Duisenberg, Kok, en Lubbers moesten onder grote druk beslissingen nemen en met grote creativiteit oplossingen creëren.

Meer over