Barcelona voorbij Amsterdam

Amsterdam is gedaald naar de zesde plaats op de ranglijst van de beste dertig Europese bedrijfslocaties. Dit blijkt uit de European Cities Monitor die de onroerendgoedadviseur Cushman & Wakefield donderdag heeft gepresenteerd....

Vorig jaar stond de stad nog op de vijfde plaats, maar Amsterdam heeftdie plek moeten afstaan aan Barcelona. De hoge personeelskosten, hetvervoer in de stad en de levensstandaard van het personeel zijn volgensCushman & Wakefield de belangrijkste oorzaken van de lagere waarderingvan Amsterdam.

De onroerendgoedadviseur benadrukt dat de ranglijst draait ombeeldvorming en beleving. 'De respondenten beschouwen de personeelskostenhier als hoog. Daarnaast oogt het openbaar vervoer in de stad chaotischdoor de bouwputten van de Noord-Zuidlijn. Door de moord op Theo van Goghmaakt men zich zorgen over de veiligheid, waardoor de levensstandaard lageruitvalt dan in andere steden.'

Amsterdam scoort wel redelijk tot goed op toegankelijkheid van demarkt en klanten, talenkennis en de internationale bereikbaarheid.

De stad moet een 'harde concurrentiestrijd' aangaan met Barcelona om eenplek in de topvijf te heroveren, aldus wethouder Laetitia Griffith. Degemeente probeert met de campagne 'I amsterdam' de beeldvorming van de stadte verbeteren.

Daarnaast richt Amsterdam zich samen met Almere en Haarlemmermeer ophet aantrekken van toeristen, bedrijven en 'ladingsstromen' uit Azië. Omhet aantrekkelijk te maken voor bedrijven uit deze regio zich in Amsterdamen omgeving te vestigen, trekt de gemeente volgend jaar 750 duizend eurouit. Voor het binnenhalen van Indiase bedrijven is een bedrag van 50duizend euro aangevraagd.

De topdrie van de ranglijst bestaat sinds jaar en dag uit Londen,Parijs en Frankfurt. De lijst is samengesteld op basis van interviews metvijfhonderd topmanagers van Europese bedrijven. Het verschil tussen de top(Parijs en Londen) en de subtop (Frankfurt, Brussel, Barcelona, Amsterdamen Madrid) wordt steeds groter. Net als het verschil tussen de subtop ende rest. De Europese bedrijvigheid lijkt zich in een paar grote plaatsente concentreren. (ANP)

Meer over