Bankroet dreigt voor staalfabrikant

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus stevent af op een faillissement nu de verkoop van de aluminiumdivisie aan het Franse Pechiney niet doorgaat....

Van onze verslaggever

Vandaag presenteert Corus zijn cijfers over 2002. Dinsdag maakte de directie al bekend dat het nettoverlies rond de 642 miljoen euro uitkomt. Daarbovenop komt nog een boete van 20 miljoen euro, die Corus moet betalen aan het Franse Pechiney, dat de aluminiumdivisie zou kopen.

Corus heeft na jarenlange verliezen in Groot-Brittanië geen reserves meer. Zeker niet nu topman Tony Pedder extra geld nodig heeft om de Britse staalfabrieken te reorganiseren.

Waar Corus dat geld vandaan denkt te halen, is onduidelijk. Jos Duijnhoven, bestuurder bij FNV Bondgenoten, is bang dat Pedder de relatief goedlopende Nederlandse activiteiten gaat uitmelken. Dit kan onder meer door een hoog dividend te eisen van Corus Nederland, waardoor er geen geld meer overblijft voor investeringen. Een andere mogelijkheid is dat sommige niet-kern-activiteiten, zoals de buizendivisie, worden verkocht.

Ook is het nog steeds mogelijk dat de aluminiumdivisie wordt afgestoten. De commissarissen van Corus Nederland, die de verkoop tot nu toe hebben tegengehouden, willen onder bepaalde voorwaarden best akkoord gaan. 'Als het stof is neergedwarreld, kunnen we opnieuw om de tafel gaan zitten', zegt Leo Berndsen, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Pechiney heeft nog steeds belangstelling, zo heeft het bedrijf laten weten. Tot 23 oktober hebben de Fransen het exclusieve onderhandelingsracht.

Veel zal afhangen van de opstelling van de banken HSBC, ABN Amro en Credit Suisse First Boston, waarmee Corus in onderhandeling is over een nieuw krediet. Berndsen houdt er rekening mee dat de banken het goedlopende Corus Nederland als onderpand zullen eisen bij het verstrekken van een nieuw krediet.

De Corustop moet voor Pasen ook verschijnen bij de Handels- en Industriecommissie van het Britse Parlement. Politici hebben verontrust gereageerd op het voornemen van de Corus opnieuw duizenden Britse werknemers te ontslaan.

Meer over