Bankpresident Ecuador weg

De president van de Ecuadoraanse centrale bank, Pablo Better, is afgetreden uit protest tegen het plan om de nationale munt te vervangen door de dollar....

Van onze verslaggever

De minister van Financiën, Alfredo Arizaga, maakte gisteren bekend dat Ecuador de nationale munt, de sucre, op termijn volledig wil afschaffen. Na een eerste fase waarin burgers de sucre kunnen omwisselen tegen een koers van 25 duizend voor één dollar, is het de bedoeling dat de sucre volledig uit het land verdwijnt. Ecuador volgt hiermee het voorbeeld van Panama, waar alleen nog dollarbiljetten circuleren. Panama heeft nog wel eigen muntgeld, de balboa, maar dat wordt alleen voor kleine transacties gebruikt.

Analisten menen dat Ecuador tot de radicale stap van dollarisering overgaat omdat het land geen andere keus heeft. 'Al het andere monetaire en fiscale beleid, dat Ecuador in 1998 en 1999 heeft geprobeerd, heeft gefaald', stelt een analist tegen het persbureau Bloomberg.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageert voorlopig positief op de plannen van Ecuador. Het fonds stuurt een fact finding-missie naar Ecuador om de details van het plan te onderzoeken. Het fonds was in onderhandeling met Ecuador over een lening van 250 miljoen dollar (550 miljoen gulden).

Voor het IMF is Ecuador een belangrijk testland. Het fonds probeert er ook houders van de buitenlandse schuld - veelal commerciële banken - van het Andesland mee te laten betalen aan de oplossing van de crisis. Vooralsnog weigeren deze schuldeisers iedere medewerking en is Ecuador verstoken van buitenlands kapitaal.

De afgetreden bankpresident Better toonde zich vorige week al een radicaal tegenstander van de vaste koppeling van de sucre aan de dollar via een currency board. Nu Ecuador voortgaat met een nog radicaler beleid, restte de bankpresident niets anders dan af te treden.

Volgens Better is Ecuador niet rijp voor een currency board of een complete dollarisering. De voorwaarde om hierin te slagen is dat de begroting van het land op orde is.

Een regering verliest de mogelijkheid om de staatsschuld af te lossen als het geld laat bijdrukken. Om dezelfde reden moet ook het nationale banksysteem op orde zijn om te kunnen overstappen op de Amerikaanse dollar. In geval van nood kan een gedollariseerd land zijn banken niet langer redden met een extra liquiditeitsinjectie.

Meer over