Bankentrio ongeliefd bij ABN Amro

Personeel spreekt zich uit...

Amsterdam Werknemers van ABN Amro hebben nauwelijks vertrouwen in het bankenconsortium van Fortis, RBS en Santander, dat met een vijandig bod de Nederlandse bank dreigt over te nemen. Slechts 6 procent van 6137 ondervraagde medewerkers ziet het trio zitten. De steun van Barclays is met 39 procent veel groter. Een krappe meerderheid (55 procent) wil het liefst zelfstandig verder.

Dat blijkt uit een enquête die vakbond de Unie en de Beroepsvereniging voor Banken en Verzekeringen (BBV) vrijdagavond bij Nova bekendmaakte.

Alom werd al aangenomen dat werknemers een voorkeur hebben voor een zelfstandig voortbestaan van de bank. De Unie vindt het opmerkelijk dat de steun voor de Britse bank Barclays aanmerkelijk groter is dan de voorkeur voor het bankenconsortium.

De geringe steun onder het personeel is een tegenvaller voor het bankentrio. Als de divisies van ABN Amro samengevoegd moeten worden met de drie banken, is medewerking van het personeel van groot belang. Fusies en overnames lopen vaak stuk als onder de medewerkers veel verzet is.

Uit de enquête blijkt ook dat het personeel in grote onzekerheid verkeert. Werknemers zijn bezorgd dat door de overnamestrijd thema’s als duurzaamheid en microfinanciering in ontwikkelingssamenwerking verloren gaan. Verder is er vrees dat het hoofdkantoor uit Amsterdam verdwijnt.

‘Minister Bos en de Tweede Kamer kunnen deze resultaten niet onder het tapijt vegen’, vindt voorzitter Jacques Teuwen van de Unie. Hij pleit voor onafhankelijk onderzoek dat voor oktober op prangende vragen antwoord geeft.

ABN Amro noemt in een reactie een zelfstandig voortbestaan niet realistisch. ‘We hebben begin dit jaar bekeken welk scenario voor de bank het gunstigste is. Een stand alone vonden we toen niet aantrekkelijk,’ zegt woordvoerder Jochem van de Laarschot van ABN. ‘Nu er twee biedingen op tafel liggen, is zelfstandig doorgaan nog minder aantrekkelijk.’

Aandeelhouders van ABN Amro moeten begin oktober beslissen of zij ingaan op een van de biedingen op de bank. Gezien de lage beurskoers van Barclays, heeft het bankenconsortium de beste papieren. Het trio moet nog wel de goedkeuring krijgen van minister Wouter Bos van Financiën. Twee gedeputeerden van de provincies Noord-Holland en Flevoland pleitten deze week voor een verbod vanwege het verlies van werkgelegenheid. Bos heeft al laten weten hiervoor niet gevoelig te zijn.

Begin september zal er waarschijnlijk een debat in de Tweede Kamer worden gevoerd over de overname van ABN Amro. Een deel van dit debat wordt mogelijk achter gesloten deuren gevoerd.

Meer over