Banken lenen weer aan grotere bedrijven, nieuwe subsidieregeling voor startups

Minister Henk Kamp van economische zaken stuurde dinsdag de halfjaarlijkse Financieringsmonitor naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat banken weer volop krediet verstrekken aan grotere bedrijven.

Jeroen van Wensen
Minister Henk Kamp van Economische Zaken in april op bezoek in het Holland High Tech House van Hannover Messe, de grootste industriële vakbeurs ter wereld. Beeld epa
Minister Henk Kamp van Economische Zaken in april op bezoek in het Holland High Tech House van Hannover Messe, de grootste industriële vakbeurs ter wereld.Beeld epa

De monitor heeft Kamp in het leven geroepen om de kredietverstrekking van banken in de gaten te houden. Die droogde op door de financiële crisis, wat de economische neergang versterkte.

In 2014 werd nog slechts de helft van de kredietaanvragen toegewezen, schrijft Kamp dinsdag. In 2016 staat het aantal toegewezen aanvragen op bijna 80 procent. Een teken van economisch herstel met een maar. Uit de onderliggende cijfers blijkt dat het midden- en grootbedrijf ongeveer 90 procent van de aanvragen toegewezen krijgt. Bij het micro- en kleinbedrijf geeft de bank akkoord op respectievelijk 50 en 64 procent van de aanvragen. Te weinig, zegt Kamp. Die komt met redding voor de startups (microbedrijven met hoogstaande technologische producten).

Durfinvesteerders die een startup met raad en daad terzijde staan en ook geld in die startup steken, kunnen goedkoop lenen uit Kamps potje. Daarmee verstrekt de overheid leningen die banken niet willen verstrekken. Kamp stopt jaarlijks 10 miljoen euro in deze Seed Business Angels Faciliteit.

Meer over