Banken en verzekeraars voorop in herstel

AMSTERDAM (ANP) - Onder aanvoering van de financiële fondsen herstelden de Europese aandelenmarkten woensdag van de verliezen van dinsdag. Beleggers volgden Wall Street, waar de beurzen al herstel lieten zien dankzij een lagere olieprijs.

Bijna een uur na het begin van de beurshandel stond de AEX-index 1,1 procent hoger op 407,44 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 1,7 procent tot 555,11 punten. In Parijs ging de CAC 40-index 1,1 procent omhoog, in Frankfurt won de DAX 0,9 procent en de FTSE 100-index in Londen steeg 0,8 procent.

De financiële fondsen wonnen in heel Europa. Verzekeraar Lloyds ging in Londen 5,4 procent omhoog. De banken Barclays en Royal Bank of Scotland wonnen respectievelijk 4,3 en 3,7 procent. In Frankfurt stond Deutsche Bank aan kop met een koerswinst van 3,4 procent, in Parijs won verzekeraar Dexia 5,1 procent.

Fortis

Fortis kondigde voorbeurs aan dat het zijn fondsbeheerder International Asset Management heeft verkocht aan de directie. De bankverzekeraar verklaarde dat de transactie positief effect heeft op zijn financiële positie. Het aandeel steeg in de AEX 2,3 procent.

Branchegenoot ING was in de AEX de koploper met een winst van 3 procent. Verzekeraar Aegon ging 2,8 procent vooruit.

TomTom

Herstel was er ook voor TomTom. Het aandeel won 1,9 procent, nadat de koers van de producent van navigatiesystemen dinsdag een duikeling van 11,5 procent had gemaakt. Rond TomTom heersen zorgen over de mate waarin het aan zijn afspraken met banken kan voldoen.

ArcelorMittal behoorde ook tot de sterke stijgers van de AEX. De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa had na het slot van de Amerikaanse beurshandel meevallende kwartaalcijfers gepubliceerd. ,,Misschien dat Arcelor daar wat van kan profiteren'', zei Corné van Zeijl, vermogensbeheerder bij SNS Asset Management. De koers van het staalconcern ging 1,8 procent omhoog.

Boskalis

Baggeraar Boskalis kondigde aan een order van 200 miljoen euro te hebben gekregen in Dubai. In de MidKap steeg de koers 3 procent. Ook de andere bouwers en baggeraars zaten in de lift. Bouwbedrijf Bam won 2,8 procent, Heijmans won 2,1 procent.

De olieprijs stond iets hoger dan bij het slot van de beurshandel dinsdag. Een vat ruwe olie kostte 137,10 dollar.

Staatsobligaties

Staatsobligaties moesten door de positieve stemming op de aandelenmarkten inleveren. De toonaangevende future op Duitse staatsobligaties noteerde 0,2 procent lager op 111,94.

De euro stond op 1,5680 dollar, tegen 1,5650 dollar bij het scheiden van de markt op dinsdag.

Meer over