'Banken boeken ruim 6 miljard overwinst op hypotheken'

Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim 6 miljard euro aan 'overwinst' kunnen boeken op hypotheken. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.

Redactie
Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim 6 miljard euro aan 'overwinst' kunnen boeken op hypotheken. Beeld ANP
Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim 6 miljard euro aan 'overwinst' kunnen boeken op hypotheken.Beeld ANP

De lage rentestand camoufleert de hoge winstmarge die banken behalen op hypotheken, stelt de belangenorganisatie. Hoewel woningbezitters en kopers tevreden lijken over de gunstige hypotheekrente, profiteren banken het meest van het huidige historisch lage renteniveau. In september berekenden zij gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. Dat is ruim tweemaal zoveel als begin dit jaar.

Volgens VEH is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verdwenen veel buitenlandse geldvertrekkers uit dit land. Het gevolg is dat de afgelopen jaren ongeveer 80 procent van de hypotheekmarkt in handen was van slechts enkele Nederlandse grootbanken.

Meer over