Bank of England verrast markten met rentesprong

De Britse centrale bank heeft woensdag de financiële markten verrast met een renteverhoging. Het belangrijkste rentetarief werd met 0,25 procentpunt verhoogd tot 5,25 procent....

De laatste renteverhoging was juni vorig jaar. Vanaf oktober had de centrale bank, de Bank of England, het toenmalige tarief van 7,5 procent in zeven stappen verlaagd tot een niveau van 5 procent.

Door de renteverlagingen kreeg de kwakkelende Britse economie groei-impulsen. Een lagere rente maakt het voor burgers aantrekkelijker om op krediet te consumeren. Bedrijven kunnen goedkoper lenen om investeringen te financieren. De extra bestedingen verhogen de economische groei.

Het beleidscomité van de centrale bank zei in een verklaring zich zorgen te maken over de sterke consumptie en de stijgende prijzen op de huizenmarkt in Groot-Brittannië. De bank hoopt met een vroegtijdige verhoging te voorkomen dat een nog hoger rentetarief gaat gelden.

In de City, het financiële hart van Londen, werd geschokt gereageerd op de aankondiging. Analisten en handelaren werden door de renteverhoging volledig op het verkeerde been gezet. Vrijwel unaniem was daar de overtuiging dat de rente voorlopig op hetzelfde niveau zou blijven.

De beurs van Londen reageerde met een daling op de renteverhoging. De FTSE-index van honderd aandelen zakte weg naar een verlies van 63 punten (1 procent). Het pond sterling werd als gevolg van het toestromende buitenlandse kapitaal 3,5 cent duurder op 3,3715 gulden.

Uit de Britse industriële wereld kwam scherpe kritiek op de rentemaatregel. Deze sector is zich juist aan het ontworstelen aan een recessie en heeft al lang gepleit voor een lagere rente. 'Het beleidscomité van de bank is bezweken voor de paniekkreten van de profeten die een economische hausse voorspellen. Dit besluit zal in de ondernemerswereld schrik en woede veroorzaken', zei Ian Peters, een van de topmannen van de Britse kamers van koophandel.

Een bankanalist zei dat de rentemaatregel alleen maar tot gevolg zal hebben dat de koers van het Britse pond nog verder zal stijgen, waardoor economische groei geen kans krijgt. Een duur pond maakt de exportproducten van de Britse industrie duurder.

De Britse banken aarzelden woensdag niet met het verhogen van hun hypotheekrentes. Halifax, de grootste hypotheekbank van het land, reageerde als eerste. Maar ook andere banken zoals Citibank, Barclays Bank en Royal Bank of Scotland zeiden niet te zullen achterblijven.

Meer over