Bank of England: City van Londen blijft ondanks Brexit financieel centrum Europa

Er zullen ongeveer 75 duizend banen in de City van Londen verloren gaan als Groot-Brittannië de EU verlaat. Dit is een berekening van de Bank of England, de centrale bank, die dit een tamelijk waarschijnlijk scenario noemt.

De Londense City. Beeld Foto Peter Nicholls / Reuters
De Londense City.Beeld Foto Peter Nicholls / Reuters

Veel zal echter nog afhangen van een eventueel nieuw verdrag dat het land afsluit met de EU: de zachte Brexit met een akkoord, de harde zonder. Tot nu toe zijn veel getallen genoemd over het mogelijke banenverlies in het financiële centrum van Londen, waar alle banken in de wereld nu een belangrijke vestiging hebben.

Banenverlies

Reuters kwam eerder tot een banenverlies van 10 duizend in de allereerste dagen. De Brusselse denktank Bruegel kwam uit op een getal van 30 duizend en de Londense beursorganisatie repte zelfs van 200 duizend. De Bank of England noemt dat getal te hoog en verwacht eerder een banenverlies van 75 duizend in drie tot vijf jaar. De helft daarvan bij banken, de andere helft bij dienstverleners zoals consultants, accountants en juristen. Zelfs na het verlies van 75 duizend banen blijft Londen overigens veruit het belangrijkste financiële centrum, met ruim een miljoen banen.

Veel banken brengen veel minder banen over naar het continent dan wat eerst werd gesuggereerd. De Amerikaanse bank JP Morgan zei eerst vierduizend banen te verkassen van Londen naar het continent. Dat is nu nog maar duizend. UBS sprak eerst over duizend banen. Nu is dat teruggebracht naar 250.

Meer over