Bank Labouchere maakt vordering op particulieren te gelde

Bank Labouchere heeft een manier gevonden om vorderingen op particuliere beleggers te gelde te maken. De bank heeft een portefeuille met vorderingen van dochtermaatschappij Legio-Lease overgenomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens R. van der Heiden, directeur corporate finance bij Labouchere, is het de eerste keer dat er in Nederland een financieringsinstrument als dit is toegepast. Vandaag worden de obligaties geplaatst. Van der Heiden gaat er van uit dat de plaatsing zonder problemen door de markt wordt opgenomen, waarna Labouchere met dit soort instrumenten de boer op kan gaan. 'Wij denken naast de leasecontracten ook aan andere markten', zegt Van der Heiden. Welke wil hij nog niet zeggen.

Onder de noemer 'securisatie' worden deze financieringsinstrumenten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel vaker gelanceerd. Het stelt financiële instellingen in staat het vermogensbeslag te verminderen waardoor er financiële ruimte ontstaat voor verdere expansie.

In dit geval brengt Legio-Lease leasecontracten bij het moederbedrijf Labouchere onder. Bij Legio-Lease kunnen beleggers aandelen leasen. In zeven jaar heeft Legio-Lease al meer dan honderdduizend Nederlanders aan deze fiscaal aantrekkelijke belegging geholpen. De totale inleg beloopt ruim 2,5 miljard gulden en de onderliggende waarde ligt door de beurshausse daar al ruimschoots boven.

Door de contracten ofwel de vorderingen door te schuiven naar het moederbedrijf Labouchere krijgt Legio-Lease meer ruimte om aandelen te kopen.

Labouchere op haar beurt brengt de leasecontracten onder in een aparte vennootschap, LABS geheten. LABS financiert de overname met de opbrengst van de obligatielening. 'Beleggers wordt op deze wijze een liquide beleggingsinstrument geboden', aldus Van der Heiden. De obligatielening heeft een zogeheten triple A-rating, de hoogst mogelijke waardering voor de financiële soliditeit.

De obligatielening heeft een looptijd van drie jaar en vier maanden.

Meer over