Bank in Bern wil niets weten van claim joden

De centrale bank van Zwitserland zal zich uit alle macht verzetten tegen een eis die een Amerikaanse advocaat wil indienen namens een groep overlevenden van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog....

AP; AFP

AP, AFP

GENEVE

President Flavio Cotti staat volkomen achter het verzet van de centrale bank. 'Ik begin boos te worden,' zei hij voor de Zwitserse televisie. 'Deze dreigementen zijn ongerechtvaardigd en contraproductief. Tussen twee haakjes, de Amerikaanse regering denkt er precies zo over.'

Met dat laatste doelde de president op uitspraken van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Stuart Eizenstat, die Zwitserland herhaaldelijk heeft geprezen voor de maatregelen die het heeft genomen om zijn schulden aan de slachtoffers van de jodenvervolging en hun nabestaanden in te lossen.

Ook enkele joodse organisaties hebben de maatregelen toegejuicht, al vinden ze die nog aan de magere kant en blijven ze druk uitoefenen op de Zwitserse banken om meer te doen.

Een door de Zwitserse regering benoemde commissie van geschiedkundigen heeft vorig jaar gerapporteerd dat de nationale bank van het in de oorlog neutrale Zwitserland betrokken is geweest bij 76 procent van alle goudtransacties van nazi-Duitsland. De bank ontving voor 1,7 miljard Zwiterse frank aan goud van de Duitsers. Dat goud was deels afgenomen van gedeporteerde joden, deels weggehaald uit de bezette landen van Europa.

Voor dat tweede deel hebben de Zwitsers na de oorlog een regeling getroffen met de Geallieerden. Over het joodse goud hebben de particuliere banken in Zwitserland vorige week afspraken gemaakt met joodse organisaties in de VS. De Zwitserse regering en de nationale bank willen daar echter op geen enkele manier aan meewerken.

Meer over