Ballast wil boete NMa niet betalen

Aannemer Ballast Nedam gaat in beroep tegen de boete van vijftien miljoen euro die het bedrijf kreeg van kartelautoriteit NMa wegens overtreding van de concurrentieregels....

De boetes werden gegeven in de nasleep van de parlementaire enquête naar fraude in de bouwwereld. Met het aankondigen van het beroep negeert Ballast Nedam de oproep van voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie AVBB om mee te werken aan een snelle afwikkeling van de hele affaire rond de bouwfraude.

Bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam schat dat het drie jaar kan duren voor het beroep tegen de NMa-boete is afgehandeld. 'Wat andere bedrijven doen, moeten zij weten, maar wij zijn het juridisch en inhoudelijk niet eens met de conclusies van de NMa.' Ballast Nedam heeft zelfs geen voorziening getroffen voor het geval er toch betaald moet worden. 'Volgens onze accountant is er geen reële, onderbouwde inschatting te maken van de hoogte van een mogelijke boete.'

Kottman pleitte er wel voor te stoppen met het 'verzamelen van meer papier' en een streep te zetten onder de affaire. De Ballast-topman toonde zich niet onder de indruk van de jongste onthullingen rond de bouwfraude in de Volkskrant. 'Dat speelt in 1986. Waar gaat dit over? Ik ben hier niet aangesteld als historicus.' Ballast Nedam is ervan overtuigd dat iedereen in het bedrijf na 2001 de concurrentieregels nauwgezet eerbiedigt. 'We hebben radicaal met het verleden gebroken. Iedereen die de regels overtreedt, vliegt er onmiddelijk uit, zonder aanzien des persoons', zei Kottman. Tot dusver is er bij Ballast Nedam niemand ontslagen.

Na twee jaar van zware verliezen, veroorzaakt door internationale bouwprojecten en de Engelse dochtermaatschappij, behaalde Ballast Nedam over 2003 weer een winst: 46 miljoen euro, tegen een verlies van 143 miljoen in het jaar daarvoor. De winst is geheel toe te schrijven aan een belastingbate; operationeel draaide het aannemersconcern net quitte.

De sanering, die Kottman de afgelopen jaren doorvoerde, heeft een eind gemaakt aan de internationale ambities van Ballast Nedam. De aannemer heeft zich vrijwel teruggetrokken in Nederland. De Engelse onderneming wordt gestaakt en de omzet is daardoor met bijna een derde teruggelopen, tot 1,6 miljard euro. Ballast Nedam telt nu nog vijfduizend werknemers, 1600 minder dan een jaar geleden.

Dit jaar verwacht het bedrijf opnieuw winst, maar Kottman waagde zich niet aan een voorspelling over de omvang, behalve dan dat de winst lager zal zijn dan de 46 miljoen over 2003 door het ontbreken dit jaar van een belastingmeevaller. Ballast Nedam keert nog geen dividend uit aan aandeelhouders.

Meer over