Bacardi wil Zweedse wodkastoker kopen

LONDEN (ANP) - Bacardi, 's werelds grootste producent van rum, wil de Zweedse drankfabrikant Vin & Sprit kopen. Het in Bermuda gevestigde bedrijf heeft dat per brief laten weten aan de Zweedse regering, die voor 100 procent eigenaar is van de maker van onder meer het wodkamerk Absolut.

Dat berichtte de Britse zakenkrant Financial Times maandag. Absolut is na Smirnoff de meest verkochte wodka ter wereld en levert Vin & Sprit het leeuwendeel van zijn omzet en winst op. Bacardi-topman Andreas Gembler zei tegen Financial Times dat het merk uitstekend past bij zijn bedrijf. Hij noemde Vin & Sprit, en Absolut in het bijzonder ,,een juweel voor een bedrijf als het onze''.

Zweden liet vorige week weten Vin & Sprit in de uitverkoop te doen. Het bedrijf is negentig jaar in handen van de staat geweest. De waarde van het concern wordt geschat op 4,3 miljard euro. Vin & Sprit staat volgens Financial Times ook in de belangstelling van het Franse Pernod Ricard en de Amerikaanse firma's Constellation Brands en Brown-Forman.

Meer over