Baan beraamt fiscale vlucht naar Ierland

Softwaremaker Baan dreigt zijn eigendomsrechten onder te brengen in belastingparadijs Ierland omdat de belastingtarieven in Nederland te hoog zijn...

ANP

BARNEVELD

Het concern maakt bijna 40 procent van de winst over aan de fiscus, terwijl Amerikaanse concurrenten Microsoft en Oracle rond de 30 procent zitten. Volgens bestuursvoorzitter en oprichter J. Baan moet het Nederlandse tarief met 8 procent omlaag. Dit zei hij dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Baan onderhandelt momenteel met Den Haag over een nieuw en lager tarief. Die verlaging is volgens hem mogelijk, omdat het bedrijf aanspraak wil maken op de begin dit jaar geïntroduceerde Wet concernfinanciering. Doel van de wet is bedrijven ervan te weerhouden uit Nederland weg te gaan.

Erg makkelijk is de discussie niet. De autoriteiten zijn sinds de technolease-commotie erg voorzichtig. Het ministerie van Financiën voelt de druk van een kritisch Brussel.

De bestuursvoorzitter wil duidelijkheid van de Nederlandse fiscus. 'Of er komt een oplossing, of we maken gebruik van onze keuzemogelijkheid. Gelukkig zijn we nog geen vluchteling, maar je weet maar nooit', verklaarde hij tegen de aandeelhouders.

Ook financieel directeur J. Westerhoud sluit niet uit dat Baan zijn eigendomsrechten in andere, goedkopere landen onderbrengt: 'We willen niet weg, maar ik sluit niet uit dat Baan aan mij gaat vragen hoe we die operatie gaan aankleden.' Hoeveel het belastingtarief omlaag moet, wil Westerhoud niet zeggen. De 8 procent van zijn bestuursvoorzitter is 'geen harde eis, maar meer een richting'.

Het grootste struikelblok is de belastingheffing op de royalties die Baan verdient op de verkoop van softwarelicenties aan het buitenland. Door de eigendomsrechten onder te brengen in een belastingparadijs kan Baan per jaar miljoenen guldens besparen, wat het in Barneveld gevestigde concern aantrekkelijker maakt voor de aandelenbeurzen en analisten.

In 1996 zag Baan zijn winst voor belasting explosief stijgen van 25,1 miljoen dollar naar 59,5 miljoen dollar. De belasting steeg eveneens sterk van 9,8 miljoen dollar naar 23,2 miljoen in 1996.

Meer over