Aziatische landen willen een eigen 'EU'

De leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen hebben zondag hun handtekening gezet onder een plan om een economische gemeenschap op te richten naar Europees voorbeeld. Dit was op de topconferentie van de ASEAN, de Vereniging van Zuidoost-Aziatische Naties, in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De gastheer, premier Najib Razak, zei dat het besluit een mijlpaal is voor de 625 miljoen mensen die in de lidstaten van ASEAN wonen, meldden plaatselijke media. De landen hebben volgens Razak een gezamenlijk bruto binnenlands product van 2400 miljard euro. Dat kan naar verwachting tot 2020 oplopen tot 4400 miljard euro. Tegen 2030 kan het blok de op drie na grootste economie ter wereld vormen, aldus Razak.

Het is de bedoeling dat de vrijhandelszone van de economische gemeenschap van het zuidoosten van Azië voor 31 december op papier vorm heeft gekregen en dat meteen wordt vastgelegd hoe die in de komende jaren wordt gerealiseerd.

De ASEAN-landen zijn Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam.

Meer over