Avondspits niet door werk, maar door sporten en shoppen

De dagelijkse drukte op de (spoor)wegen in de avondspits wordt niet veroorzaakt door forensen en zakelijk verkeer, zoals je zou verwachten, maar door mensen die met de auto gaan sporten of winkelen. In de vroege avond reizen Nederlanders veel vaker om redenen die niets met werk te maken hebben dan in de ochtendspits.

Pim Pauwels
null Beeld anp
Beeld anp

Tussen 4 en 6 uur 's middags is slechts 31 procent van de reizigers op pad vanwege woonwerkverkeer of om zakelijke redenen. In de ochtendspits is dat bijna de helft. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend in het rapport Verplaatsingen in Nederland (OViN).

De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig uit 2014. Reizigers die zich dat jaar met de auto, bus, trein of fiets verplaatsten, zijn gevraagd naar hun motieven. De ondervraagden konden aangeven of ze reisden met recreatieve doeleinden, zoals op visite gaan of sporten, op pad gingen om te winkelen of een dienstverlener te bezoeken of op weg waren om onderwijs of een cursus te volgen.

Uit de CBS-data blijkt dat 46 procent van de gemiddeld 8,3 miljoen reizen in de ochtendspits voor zakelijke doeleinden is. In de avondspits, waarin gemiddeld 9,7 miljoen verplaatsingen plaatsvinden, is dat percentage dus beduidend lager. Met een verplaatsing bedoelen de onderzoekers een reis gericht op één doel. Zo'n reis kan bestaan uit meerdere vervoermiddelen.

Waar in de ochtend een kwart van de reizigers op weg gaat om te winkelen, sporten of een dienstverlener te bezoeken, is dat aandeel in de vroege avond gestegen naar 62 procent. In het onderzoek zijn alleen de motieven van spitsreizigers meegenomen. Waarom het aandeel forensen in de avondspits een stuk lager ligt dan 's ochtends, is niet onderzocht. 'Al ligt dat wel voor de hand', zegt een CBS-woordvoerder. ''s Avonds hebben meer mensen tijd voor sporten en boodschappen doen. 's Ochtends zijn mensen bezig met kinderen naar school brengen of met hun eigen werk.'

Studenten

Naast forensen zijn er aan het begin van de dag ook meer studenten en scholieren op pad. Tussen 7 en 9 uur 's ochtends trekt 31 procent van de reizigers er op uit voor hun studie, 's avonds is dat percentage 'maar' 7 procent.

De drukste avondspits is op woensdag. De donderdag kent de drukste ochtendspits. Verder pieken de ochtend- en avondspits op vrijdag het minst. Uit het onderzoek blijkt ook dat kwart over acht 's ochtends het drukste reismoment is. Op dat tijdstip zijn gemiddeld bijna 2,5 miljoen Nederlanders onderweg. 's Avonds om 5 uur zijn we het meest reislustig: op dat moment kun je onderweg 2 miljoen Nederlanders tegenkomen.

Meer over