Autovrije zondag verloopt rustig

Meer dan vijftig gemeenten in Nederland hebben meegedaan aan de landelijke autovrije zondag. De actiedag verliep gemoedelijk en zonder incidenten....

Woordvoerders van Milieudefensie en het Landelijk Overleg Autovrije Zondag benadrukten dat de actiedag niet anti-auto is, maar een pleidooi inhoudt voor leefbare straten en een schoner milieu.

De autovrije zondag in de Amsterdamse binnenstad trok twee- tot driemaal zoveel bezoekers als een gewone koopzondag, aldus schattingen van de politie. De organisatoren van de actie zien in de grote drukte het bewijs dat het Amsterdamse centrum ook zonder auto goed bereikbaar is. Taxi's en openbaar vervoer reden wel.

In Utrecht was alleen de Catharijnebaan afgesloten voor auto's. De vierbaansweg was de hele middag speelterrein voor skeelers en skaters. Deventer hield voor de derde keer een autovrije zondag. Dit jaar waren de winkels open. Het openbaar vervoer in de gemeente was de hele dag gratis.

Minister Pronk van Milieubeheer deed zondagmiddag mee aan een fietstocht in Scheveningen.

In Den Bosch sloten jongeren van GroenLinks de Stationsweg af. Ze deden dat uit protest, omdat in Den Bosch geen enkel intiatief was ontplooid om aan de autovrije zondag mee te doen. Een paar boze taxichauffeurs omzeilden de blokkade door hun weg over de stoep te vervolgen.

In Limburg werd alleen in Venlo een autoloze dag gehouden. De gemeente had twaalf straten afgezet, waar wijkcomités feesten organiseerden. Roermond werkte niet mee, omdat er tegelijkheid een koopzondag was. Maastricht wilde wel meewerken, maar kreeg geen verzoeken binnen voor het afzetten van straten.

Meer over