nieuwsAutoverkopen

Autofabrikanten verder in de drup: verkopen daalden in augustus met 8,4 procent

Uit de donkere wolken die al enige tijd boven autoland hingen, regent het nu pijpestelen: de verkopen van nieuwe auto’s daalden in Europa in augustus met 8,4 procent.

Vooral de verkopen van Nissan-auto's kelderden flink. Beeld AP
Vooral de verkopen van Nissan-auto's kelderden flink.Beeld AP

Veelgeplaagd Nissan kreeg opnieuw een knauw: de verkopen van het Japanse autoconcern kelderden op jaarbasis met maar liefst 47 procent. Ook partner Renault, met wie het sinds de arrestatie van oud-topman Carlos Ghosn niet meer zo botert, kreeg een kaakslag toegediend: de verkopen daalden 38 procent.

Ook andere autobouwers hadden het zwaar. Fiat en de Volkswagengroep boekten verliezen met dubbele cijfers, waarbij vooral rake klappen vielen bij winstmakers Porsche (min 17 procent) en Audi (min 8). Alfa Romeo duikelde 61 procent.

Naast verslechterende economische omstandigheden in met name Duitsland, dat op de rand van een recessie staat, is de daling van augustus ook toe te schrijven aan de juist extreem goede maand een jaar eerder. Augustus 2018 was op papier althans extreem goed doordat een maand later een nieuwe verbruiksmethode werd ingevoerd, de WLTP. Omdat veel fabrikanten destijds moeite hadden hun auto’s te laten testen volgens de nieuwe norm, werden in augustus zo veel mogelijk modellen volgens de oude meetmethode geregistreerd, die bovendien gunstiger verbruikscijfers oplevert.

In Nederland waren de resultaten afgelopen augustus nog slechter dan het Europese gemiddelde, blijkt uit de cijfers van de Europese autokoepel Acea. Hier namen de verkopen in augustus op jaarbasis met gemiddeld 16,3 procent af. Goed nieuws is er voor Mini, wiens modellen deels bij VDL Nedcar worden gebouwd: het merk boekte plus 6 procent.

Meer over