WINNAAR EN VERLIEZER VAN DE WEEKARNOLD HEERTJE EN BERNIE SANDERS

Arnold Heertje in de hemel, Bernie Sanders druipt af

Professor Arnold Heertje arriveert bij de rechtbank aan de Parnassusweg.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Arnold Heertje - Econoom

Verguisd en nu de hemel in geprezen

Over de doden niets dan goeds. En afgelopen weken zijn er nogal wat aardige dingen gezegd over Arnold Heertje (86) – decennialang de bekendste en ook meest verguisde econoom van het land.

Zijn levenswerk, De Kern van de Economie, was het meest gehate leerboek op de middelbare school. De toenmalige leerlingen met hun pretpakketten hadden niets op met Heertjes formules. Veel mensen die nu tegen hun pensioengerechtigde leeftijd aanlopen, zullen nog een trauma hebben van discontopolitiek, de wetten van Gossen en Say en de berekening van de multiplier.

Daarnaast was Heertje in zijn glorietijd ook politiek verdacht. Met een verongelijkt gezicht smeet hij gevraagd en ongevraagd met adviezen.

De linkse babyboomers vonden hem een dankbare zondebok. Daarbij kwam dat hij hen nogal eens domheid verweet, hetgeen een generatie die de wijsheid in pacht dacht te hebben, zich niet liet zeggen. Een student van de UvA sleepte Heertje zelfs voor de rechter toen hij een onvoldoende kreeg. De rechter maakte er een zesje van. Pas later kwam er meer respect voor zijn pionierswerk in de economie. Na zijn dood werd hij de hemel in geprezen door zijn vakgenoten: van Bas Jacobs tot Arnoud Boot en Rick van der Ploeg. Als God bestaat en een economisch bureau heeft, zal Heertje er alsnog de leiding krijgen.

Bernie Sanders.Beeld CQ-Roll Call, Inc via Getty Imag

Bernie Sanders - Democraat

Links erfgoed is nu ook onverkoopbaar

Een echte populist tegen een ouderwetse socialist. Het had van de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar nog een spektakel kunnen maken. Maar Bernie Sanders heeft andermaal in het zand moeten bijten, nadat hij vier jaar geleden ook al niet kon winnen van Hillary Clinton. Hij trok zich deze week terug uit de strijd, waardoor de weg is vrijgemaakt voor de gematigde Joe Biden, die waarschijnlijk net zo kansloos is tegen Trump.

Links krijgt geen voet meer aan de grond, zo blijkt keer op keer. Sanders noemt zich een democratisch socialist en dat is bijna net zo erg als een bolsjewiek. Hij wilde in de VS minder ongelijkheid, zorg voor iedereen, hogere lonen voor de onderklassen en hogere belastingen voor de miljardairs. En hoewel velen weglopen met het gedachtegoed van de Franse econoom Thomas Piketty, is er voor deze idealen bijna nergens ter wereld een meerderheid te vinden. Het boze buitenland is voor de gemiddelde Amerikaan een mooiere zondebok dan de miljardairs en multinationals.

Hoewel deze eeuw de ene crisis op de andere volgt – van de dotcom-crisis en 9/11 tot de kredietcrisis en de coronacrisis – leidt het maar niet tot de ruk naar links. Sanders is nu 78 jaar. Over vier jaar is hij 82. Zeg nooit nooit, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het driemaal is scheepsrecht wordt.

Meer over