Argentinië lost lening aan IMF af

Argentinië heeft zijn schuld van 9,6 miljard dollar aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een keer afgelost. Dat heeft een woordvoerder van het IMF in Washington gisteren bevestigd....

De transactie heeft ‘een grote symbolische betekenis’, zei de Argentijnse minister Felisa Micelli dinsdag in de hoofdstad Buenos Aires. ‘Het land herwint zo zijn autonomie.’ Vier jaar geleden kwam het land in een diepe schuldencrisis terecht, die de economie lam legde, de overheid in een bankroet stortte en voor politieke onrust zorgde. Het IMF verstrekte vervolgens leningen waarmee het land uit de brand kon worden geholpen.

Volgens president Kirchner, die de IMF-economen herhaaldelijk ‘ongemanierd’ noemde, werden aan die leningen oneigenlijke voorwaarden gesteld, zoals een strikt plafond voor de overheidsuitgaven en een verplichte verhoging van de tarieven voor publieke voorzieningen. Ook zou het IMF op de rem hebben getrapt bij de sanering van de meer dan 100 miljard dollar aan overheidsschuld.

De centrum-linkse president gaf daarom aan van de IMF-leningen af te willen. De werderopstanding van de Argentijnse economie, die in 2005 met ongeveer 9 procent groeide, maakte dat mogelijk.

‘De periode van kolonisering is over’, zei ook president Lula da Silva van Brazilië vorige maand. ‘Brazilië is volwassen geworden.’ Het land ontving de afgelopen jaren vooral door de export van producten als soja, suiker en koffie genoeg buitenlandse valuta om zijn leningen twee jaar eerder dan gepland af te lossen. Volgens minister van Financiën Palocci spaart Brazilië daarmee 900 miljoen dollar uit aan rentebetalingen.

Maar volgens sommige critici van Kirchner komt de aflossing vooral voor Argentinië te vroeg omdat het land nog niet voldoende financiële reserves zou hebben opgebouwd. ‘Dit gaat Argentinië veel meer geld kosten’, zei de IMF-econoom Claudio Loser tegen het persbureau Bloomberg, ‘want men moet nu andere financiering vinden die veel duurder is.’ Over de Argentijnse staatsobligaties betaalt de regering 5 procent meer rente dan over leningen aan het IMF.

Door het afbetalen van de schulden raakt het IMF een belangrijk deel van zijn inkomsten kwijt. Brazilië was het grootste schuldenland van de financiële instelling, Argentinië stond na Turkije op nummer drie. Het IMF leent het geld aan zijn 184 lidstaten uit tegen een percentage dat een fractie hoger ligt dan wat het zelf op de internationale kapitaalmarkt betaalt.

Meer over