Argentinië lost lening aan IMF af

Argentinië heeft zijn schuld van 9,6 miljard dollar aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een keer afgelost. Dat heeft een woordvoerder van het IMF in Washington gisteren bevestigd....

De transactie heeft 'een grote symbolische betekenis', zei deArgentijnse minister Felisa Micelli dinsdag in de hoofdstad Buenos Aires.'Het land herwint zo zijn autonomie.' Vier jaar geleden kwam het land ineen diepe schuldencrisis terecht, die de economie lam legde, de overheidin een bankroet stortte en voor politieke onrust zorgde. Het IMF verstrektevervolgens leningen waarmee het land uit de brand kon worden geholpen.

Volgens president Kirchner, die de IMF-economen herhaaldelijk'ongemanierd' noemde, werden aan die leningen oneigenlijke voorwaardengesteld, zoals een strikt plafond voor de overheidsuitgaven en eenverplichte verhoging van de tarieven voor publieke voorzieningen. Ook zouhet IMF op de rem hebben getrapt bij de sanering van de meer dan100 miljard dollar aan overheidsschuld.

De centrum-linkse president gaf daarom aan van de IMF-leningen af tewillen. De werderopstanding van de Argentijnse economie, die in 2005 metongeveer 9 procent groeide, maakte dat mogelijk.

'De periode van kolonisering is over', zei ook president Lula da Silvavan Brazilië vorige maand. 'Brazilië is volwassen geworden.' Het landontving de afgelopen jaren vooral door de export van producten als soja,suiker en koffie genoeg buitenlandse valuta om zijn leningen twee jaareerder dan gepland af te lossen. Volgens minister van Financiën Paloccispaart Brazilië daarmee 900 miljoen dollar uit aan rentebetalingen.

Maar volgens sommige critici van Kirchner komt de aflossing vooral voorArgentinië te vroeg omdat het land nog niet voldoende financiële reserveszou hebben opgebouwd. 'Dit gaat Argentinië veel meer geld kosten', zei deIMF-econoom Claudio Loser tegen het persbureau Bloomberg, 'want men moetnu andere financiering vinden die veel duurder is.' Over de Argentijnsestaatsobligaties betaalt de regering 5 procent meer rente dan over leningenaan het IMF.

Door het afbetalen van de schulden raakt het IMF een belangrijk deel vanzijn inkomsten kwijt. Brazilië was het grootste schuldenland van definanciële instelling, Argentinië stond na Turkije op nummer drie. HetIMF leent het geld aan zijn 184 lidstaten uit tegen een percentage dat eenfractie hoger ligt dan wat het zelf op de internationale kapitaalmarktbetaalt.

Meer over