Argentijn mort over duur vlees

De Argentijnen krijgen hoofdpijn van de enorme prijsstijgingen. In enkele maanden tijd werd rundvlees de helft duurder...

Van onze correspondent Allart Hoekzema

MENDOZA Gegrild rundvlees, het gastronomische symbool van het vaderland, is tot grote frustratie van de Argentijnse bevolking een duur luxeproduct geworden. Onafhankelijke economen zeggen dat de werkelijke inflatie in Argentinië drie keer zo hoog is als het officiële cijfer dat de regering van president Cristina Fernández de Kirchner hanteert.

Het midden en noordwesten van Argentinië vormen het hart van ’s lands landbouw en veeteelt. Aan de deur van een populair restaurant op het centrale plein van Mendoza hangt een briefje: ‘Vanwege de marktomstandigheden kunnen onze vleesgerechten dagelijks in prijs stijgen.’ Binnen zitten maar een paar klanten.

De Argentijnen, ’s werelds grootste vleesconsumenten, krijgen hoofdpijn en een slecht humeur van de duizelingwekkende prijsstijgingen. Sinds begin dit jaar zijn runderlappen ruim 50 procent duurder geworden. De afgelopen drie jaar is de prijs zelfs verdrievoudigd. Sergio Amado, klant in een slagerij op de hoek van het plein, zegt: ‘Tijdens Kerst betaalde ik 14 pesos (2,65 euro, red.) voor een kilo barbecuevlees, nu meer dan het dubbele. Ik moet op zoek naar alternatieven.’

President Cristina Fernández de Kirchner, wier populariteit een historisch minimum bereikt heeft, geeft de veehouders de schuld. Die brengen volgens haar opzettelijk onvoldoende vlees op de markt. Eduardo Buzzi, voorzitter van ’s lands veeteeltbond, noemt de verklaring van de president ‘tragikomisch’.

In een sojadistributiecentrum aan de San Martín-avenue zucht Hugo Rizzo diep. Rizzo is eigenaar van een grote boerderij in Maipu, dicht bij Mendoza. ‘Het veeteeltbeleid van de regering is wispelturig en ontmoedigend’, zegt hij. ‘Je weet nooit als veehouder of je mag exporteren of niet.’ Evenals honderden boeren in de omgeving is Rizzo overgestapt op het verbouwen van soja. ‘Ik heb al mijn koeien laten slachten. Landbouw is nu veel rendabeler’, aldus Rizzo.

Al bijna drie jaar voert de regering op het gebied van veeteelt een rigide politiek, gebaseerd op prijsinterventies en exportrestricties. Het was de bedoeling de prijs van rundvlees toegankelijk te houden voor de gemiddelde burger. Maar de aanpak werkt averechts: het aanbod daalt en de prijs stijgt. Volgens de nationale veeteeltbond is Argentiniës formidabele rundveestapel van 61 miljoen stuks in 2007 gedaald naar 50 miljoen stuks dit jaar. De concurrenten Brazilië en Uruguay winnen snel terrein op de mondiale exportmarkten. ‘In Brasilia en Montevideo toosten ze elke dag op de gezondheid van onze president’, zegt Rizzo.

De laatste weken spoort Cristina Fernández de Kirchner de Argentijnen aan van smaak te veranderen en meer varkensvlees en vis te consumeren. Ze is zelfs een campagne begonnen in het hele land: wie een kilo stokvis voor 12,5 pesos koopt, krijgt een kilo rijst cadeau.

Volgens onafhankelijke economen is de algemene prijsstijging te wijten aan chronische overbesteding door de regering. De publieke uitgaven stegen met meer dan 30 procent vorig jaar. ‘De hoge inflatie staat economisch herstel in de weg na een zeer zwak 2009’, zegt Aldo Abram, onderzoeker aan de HSEBA-universiteit in Buenos Aires. Abram vertelt dat het regeringsinstituut voor statistiek INDEC de gegevens over prijsstijging ‘systematisch manipuleert’. De particuliere economische denktank Buenos Aires City heeft uitgerekend dat de inflatie vorig jaar 22 procent was, en niet 7,7 procent zoals de regering beweert. Voor dit jaar verwacht Buenos Aires City een inflatie van minstens 25 procent.

Zelfs de regeringsgezinde vakbonden geloven de officiële cijfers niet. In de collectieve onderhandelingen volgende maand met president Fernández willen ze 25 procent loonsverhoging eisen. ‘Dat zal de inflatiecocktail alleen maar explosiever maken’, aldus Abram. Onlangs zei Hugo Moyano, leider van een federatie die 200 duizend vrachtwagenchauffeurs verenigt: ‘De regering ontkent tegen beter weten in de inflatie.’

In de kantoorboekhandel van Mendoza beklaagt Marcelo Jiménez zich over de dure schriften en schoolboeken. ‘In Argentinië worden veel wetten niet gerespecteerd, vooral die van de zwaartekracht, die zegt dat alles wat stijgt uiteindelijk ook weer moet dalen.’

Meer over