Apple Music nu ook op Android beschikbaar

Een betaversie van Apple Music, de muziekdienst van Apple, is nu ook beschikbaar op telefoons met Android als besturingssysteem. Sinds een paar uur kunnen de meer dan een miljard Android-gebruikers de app downloaden in de Google Play Store.

Apple-medewerker Jim Lovine bij de presentatie van Apple Music. Beeld ap
Apple-medewerker Jim Lovine bij de presentatie van Apple Music.Beeld ap

Vorig jaar juni is Apple Music van start gegaan. De streamingdienst van Apple onderscheidt zich van zijn concurrenten als Spotify en Deezer met onder meer een gratis proefperiode van drie maanden, door experts samengestelde radiostations en een sociaal netwerk waarop artiesten zich tot hun fans kunnen richten. Al deze functies zijn ook in de Android-app terug te vinden. Alleen de mogelijkheid videoclips af te spelen is niet beschikbaar op Android. Die mogelijkheid wordt verwacht als de applicatie uit de beta is.

De vormgeving van de applicatie past binnen het design van Android. 'De app is volledig native, waardoor het aanvoelt als een Android app,' aldus Eddy Cue, die bij Apple verantwoordelijk is voor Apple Music, tegen technologiewebsite TechCrunch.

Het is niet de eerste app die Apple voor Android uitbrengt. Eerder ontwikkelde het bedrijf al een app uit die het makkelijker maakt om over te stappen van Android naar Apple's besturingsysteem iOS.

6,5 miljoen betalende gebruikers

Eind oktober had Apple Music zo'n 6,5 miljoen betalende gebruikers, onduidelijk is of hier ook de gebruikers bij zitten die 'onbewust' betalen doordat hun proefperiode is verlopen. Desondanks is het met deze 6,5 miljoen gebruikers de tweede streamingdienst ter wereld. De grootste dienst is Spotify met meer dan twintig miljoen betalende gebruikers en 55 miljoen gebruikers van de gratis versie van Spotify.

Strategisch

De lancering is een strategische zet van Apple. Met Apple Music voor Android worden meer dan een miljard potentiële Apple Music-gebruikers bereikt en kan Apple laten zien wat het te bieden heeft. 'We deden dit al met een iTunes-versie voor Windows. Het is belangrijk voor artiesten dat ze zo'n groot mogelijk publiek bereiken, en wij kunnen met deze stap nieuwe klanten bereiken, die anders niet met onze producten in aanraking zouden komen,' stelt Cue tegen TechCrunch.

Dat Android-gebruikers belangrijk zijn voor Apple bleek uit een interview met CEO Tim Cook in de Wall Street Journal. Daarin stelde hij dat 30 procent van de nieuwe iPhone-bezitters voorheen een toestel met Android had.

Apple Music op Android. Beeld Google Play Store
Apple Music op Android.Beeld Google Play Store
Meer over