App waarschuwt beleggers: Trump heeft getwitterd

Beleggers met aandelen van automerk Toyota werden vrijdag onverwachts opgeschrikt door een plots kelderende koers. De oorzaak was geen airbagschandaal of softwaregesjoemel, maar een tweet van een boze Donald Trump. Een paar minuten nadat de toekomstig president van de Verenigde Staten op Twitter fel naar de Japanse autobouwer had uitgehaald, daalde het aandeel Toyota met 2 procent.

Lisa van der Velden
Trump maakt een selfie met een meisje tijdens een campagnebijeenkomst. Beeld reuters
Trump maakt een selfie met een meisje tijdens een campagnebijeenkomst.Beeld reuters

De financiële app Trigger speelt nu in op Trump door een notificatie te sturen naar beleggers als de aanstaande president twittert over aandelen die ze in portefeuille hebben. Op die manier kunnen de investeerders direct tot actie overgaan.

Niet alleen beleggers in Toyota, maar ook die in Boeing, Lockheed Martin en General Motors hadden zo'n 'Trump-trigger' goed kunnen gebruiken. Al deze bedrijven zagen hun koersen de laatste weken onderuit gaan na Twittercommentaar van Trump - al dan niet in hoofdletters en voorzien van uitroeptekens.

@RealDonaldTrump of toch Theodor Roosevelt?

De aanstaande president van de VS lijkt met zijn twittergedrag de impulsiviteit zelve. Toch zou er weleens een doordachte strategie achter kunnen zitten - in de geest van Theodore Roosevelt. Lees de uitgebreide analyse over de Twitteraar-in-Chief. (+)

Luchtvaartbedrijf Boeing kreeg felle kritiek omdat de kosten voor het bouwen van het nieuwe presidentiële vliegtuig volgens Trump veel te hoog waren. 'Annuleer order!', twitterde hij, waarop het aandeel Boeing direct daalde. Bij luchtvaartbedrijf Lockheed Martin leidde gefoeter over de kosten van een gevechtsvliegtuig voor een tijdelijke koersdaling van 4 procent.

Bij General Motors en nu ook Toyota waren het hun plannen voor een nieuwe fabriek in Mexico die de aankomend president in het verkeerde keelgat schoten. 'NO WAY!', twitterde Trump over Toyota, gevolgd door een dreigement: 'Bouw die fabriek in de VS of betaal een hoge invoertaks.' Hoewel de autofabrikant liet weten Trumps mening naast zich neer te leggen, luisterde de markt wél. Door de koersdaling was het bedrijf in een mum van tijd 1,2 miljard euro minder waard. Vrijdag krabbelde de koers van Toyota iets op, maar bleef lager dan voor Trumps Twitteruitbarsting.

Met hun nieuwe Trump-waarschuwing hoopt Trigger in elk geval een deel van de onrust onder beleggers weg te nemen, liet medeoprichter Rachel Mayer aan financiële website The Street weten. 'We ontwikkelden de Trump-trigger omdat er ontzettend veel vraag naar was de afgelopen maanden. Hiermee zijn beleggers in ieder geval meteen op de hoogte.'

Nu Trump tot president is verkozen hebben zijn woorden meer betekenis, schrijven de appmakers in hun blog. 'Hoewel het geen verrassing is dat Trump ook na de verkiezingen fanatiek bleef doortwitteren, had niemand verwacht dat een enkele tweet ervoor kan zorgen dat miljarden dollars van de beurswaarde van grote bedrijven in rook opgaan.'

Lees ook: De aanstaande president van de VS lijkt met zijn twittergedrag de impulsiviteit zelve. Toch zou er weleens een doordachte strategie achter kunnen zitten - in de geest van Theodore Roosevelt.

Meer over