ANWB verliest in 2005 10 procent van leden

De ANWB heeft vorig jaar 386.000 leden verloren. Dat is bijna tien procent van het totale aantal. Naar eigen zeggen is ‘een relatief klein deel’ van de opzeggers overgestapt naar concurrent Route Mobiel, die sinds september 2004 actief is....

De pechhulpdienst begint 2006 met 3,9 miljoen leden. Per saldo zijn dat er nog net geen 200.000 minder dan een jaar geleden. De ANWB schreef 215.000 nieuwe leden in, waaronder starters maar ook zogenoemde partnerleden die voorheen niet werden meegerekend.

De onzekere situatie, financiële zorgen en een laag consumentenvertrouwen zijn voor veel leden reden geweest om hun lidmaatschappen kritisch te bekijken, ook dat van de ANWB, heet het. Meer mensen deden hun auto weg, vaak de tweede maar ook de eerste. Maar ook het krijgen van een leaseauto of pechhulpservice via een dealer of auto-importeur was voor 30.000 leden reden op te zeggen.

Volgens directeur G. van Woerkom slaat verder ook de vergrijzing toe. Het ledenverlies noemt hij niet verrassend. Al sinds 2002 neemt de groei naar zijn zeggen af, na een spectaculaire groei in de jaren negentig. ‘Wij zijn er niet blij mee, maar we kunnen het plaatsen.’

Bijzonder is verder dat steeds meer mensen het kennelijk erop laten aankomen. Vaker dan voorheen schreef de Wegenwacht mensen met pech langs de weg in als lid, 35.000 tegen 24.000 in 2004, terwijl dat veel duurder is en bij grote drukte bestaande leden voorrang krijgen.

De ANWB zit al langer in de min. In 2004 verloor de organisatie 300.000 leden. Ook dit jaar wordt rekening gehouden met een verdere daling van het ledental. Mede door het ledenverlies kondigde ANWB-directeur Van Woerkom in september bezuinigingen aan. Van de 4300 arbeidsplaatsen zouden er zes- tot achthonderd geschrapt worden om prijsstijgingen te voorkomen. Volgens een woordvoerder zijn geen nieuwe maatregelen op til.

Meer over