ANWB lijdt weer groot ledenverlies

De ANWB heeft vorig jaar per saldo 200 duizend leden verloren. Naar eigen zeggen is 'een relatief klein deel' van de opzeggers overgestapt naar de goedkopere concurrent Route Mobiel, die sinds september 2004 actief is....

Route Mobiel-directeur Michel Muller stelt echter dat er meer dan 62duizend ANWB-leden zijn overgestapt. Route Mobiel regelde het beëindigenvan het ANWB-abonnement voor deze groep. Maar een andere groep zegde zelfde relatie met de ANWB op en meldde zich bij Route Mobiel. Muller stelt dater vorig jaar 100 duizend nieuwe leden zijn bijgekomen, waarvan driekwartafkomstig was van de ANWB. Route Mobiel telt nu 200 duizend klanten.

De ANWB-pechhulpdienst begint 2006 met bijna 3,9 miljoen leden. Persaldo zijn dat er net geen 200 duizend minder dan een jaar geleden. De ANWBschreef 215 duizend nieuwe leden in. Hierin zitten echter veel zogenoemdepartnerleden, die door de ANWB voorheen niet werden meegerekend. Deorganisatie verloor in totaal 368 duizend leden. Ook dit jaar wordtgerekend op verlies.

Financiële zorgen en een laag consumentenvertrouwen zijn voor veelleden reden geweest om hun lidmaatschap kritisch te bekijken, zo heet het.Meer mensen deden hun auto weg, zo stelt de organisatie. Een leaseauto ofpechhulpservice via een dealer of importeur was voor 30 duizend leden redenop te zeggen.

Directeur Guido van Woerkom doet luchtig over het verlies, dat hij'niet verrassend' noemt. In de jaren negentig was de groei nogspectaculair. 'Wij zijn er niet blij mee, maar we kunnen het plaatsen.'

Bijzonder is verder dat steeds meer mensen het er kennelijk op latenaankomen. Vaker dan voorheen schreef de Wegenwacht mensen met pech langsde weg in als lid, 35 duizend tegen 24 duizend in 2004, hoewel dat duurderis en bij grote drukte bestaande leden voorrang krijgen.

De ANWB zit al langer in de min. In 2004 verloor de organisatie 300duizend leden (in absolute cijfers). De ANWB gaat honderden banenschrappen, zo werd eerder al bekendgemaakt.

Meer over