nieuwseconomie

Angst voor coronavirus treft Action en de pensioenen

De uitbraak van het coronavirus heeft op diverse niveaus gevolgen voor de Nederlandse economie. Zo overweegt winkelketen Action producten die normaal uit China komen, in andere landen in te gaan kopen. Het bedrijf voorziet voorlopig geen lege schappen, maar bereidt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus wel ‘diverse scenario’s’ voor.

Belegger in het kantoor van een beursmakelaar in de Chinese stad Hangzhou. Beeld null
Belegger in het kantoor van een beursmakelaar in de Chinese stad Hangzhou.

Of en wanneer het nodig is maatregelen te nemen, is nog niet duidelijk. Ongeveer de helft van het assortiment van Action komt uit Azië. ‘Dat kan dus variëren van decoratie-artikelen tot tuinstoelen, sokken en ondergoed, gereedschap, lampen, elektrische apparaten en nog veel meer’, zegt een woordvoerder van de inmiddels meer dan 1.500 winkels tellende keten. Op korte korte termijn voorziet Action nog geen problemen.Dat komt omdat een groot deel van de met het oog op het voorjaar ingekochte producten al voor Chinees Nieuwjaar is verscheept.

De wereldwijde angst voor het coronavirus zit ook de Nederlandse pensioenfondsen dwars, zegt Aon. Volgens dit onderzoeksbureau deden de fondsen door onrust op de financiële markten afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. Daarnaast was er bij beleggers sprake een vlucht naar veilige havens, wat de rente deed dalen. Ook dat is ongunstig voor de fondsen, waar de dreiging van kortingen nog altijd speelt.

De Chinese beurzen kregen maandag een tik bij de heropening na de verlengde vakantieperiode. De graadmeter in Shanghai kelderde tussentijds 7,8 procent en de beurs in Shenzhen raakte 7,9 procent kwijt. De koersdalingen zijn de grootste sinds augustus 2015. De Europese beurzen noteerden na de verliezen van vrijdag voorzichtige winsten.

Meer over