André B. is aannemer als in Tom Poes

Met de arrestatie van de bestuursvoorzitter van bouwbedrijf NBM-Amstelland, André B., heeft de beursfraudezaak zich uitgebreid tot de hogere regionen van het bedrijfsleven....

Van onze verslaggever

Hans Faber

AMSTERDAM

André B. en Adri S. kennen elkaar goed. De bestuursvoorzitter van NBM-Amstelland is commissaris bij het automatiseringsbedrijf Ordina, waarvan S. grootaandeelhouder is.

Maar de vriendschap tussen de twee gaat mogelijk verder. In het voorjaar van 1993 kocht Adri S. via het commissionairsbedrijf Van den Broek enkele honderdduizenden 'haussepremies' (call-opties) op NBM-Amstelland. Dat bleek een gouden deal. De optie werd voor 2 gulden per stuk gekocht toen de koers van NBM-Amstelland rond 7 gulden schommelde. Na een jaar, toen de optie afliep, was de koers vijftien gulden. In theorie verdiende Adri S. daarmee minstens zes gulden maal 'enkele tonnen' - een klein vermogen.

Justitie wil geen toelichting geven op de arrestatie van B., maar het heeft er alle schijn van dat justitie op een coderekening is gestuit waarmee B. geld via beurstransacties trachtte wit te wassen.

In de bouwwereld kwam de arrestatie gisteren hard aan. De sector had zijn reputatie volgens B. Visser van de Bouw- en Houtbond FNV juist weer verbeterd na 'het koppelbazengedoe' van jaren geleden. Sceptici die beweren dat de aannemerij van zwart geld aan elkaar hangt, zien in de arrestatie van de topman van NBM-Amstelland hun gelijk bewezen.

De bestuursvoorzitter is een opvallende, horkerige verschijning in het wereldje van beursgenoteerde aannemers. 'Mensen in onze positie zijn tegenwoordig meer manager dan aannemer. Zij hebben minstens ing. of ir. voor hun naam staan. B. niet, hij is een echte self-made man', zegt een collega van B.

'Hij is zo'n aannemer zoals ze in Tom Poes worden afgeschilderd.' Rondborstig, handen als kolenschoppen, dikke sigaar in de mond, laat zich rijden in de dikste Mercedes en is niet te benauwd om keihard te zeggen waar het op staat.

Zijn accent verraadt zijn afkomst. B. werd geboren in het Groningse communistische bolwerk Roodeschool. Hij begon zijn carrière als achttienjarige leerlingtimmerman in Uithuizen. Even maakte hij als lichtmatroos een uitstapje naar de zeevaart.

Via directiefuncties bij de bouwbedrijven Van Wijnen, Nevanco, en het toenmalige Amstelland, schopte B. het in 1988 tot vice-voorzitter van de raad van bestuur van het fusieproduct NBM-Amstelland. Met die schaduwrijke plek hoefde B. slechts twee jaar genoegen te nemen: hij wist bestuursvoorzitter M. van den Broek er vakkundig uit te werken nadat de man in opspraak was geraakt vanwege het vermengen van persoonlijke en zakelijke belangen.

In de branche krijgt hij veel lof toegezwaaid. 'Toen hij aantrad was NBM-Amstelland een kwakkelende, matig winstgevende onderneming met een sterk accent op bouwactiviteiten. Onder zijn leiding is het een van de meest winstgevende aannemersbedrijven van Nederland geworden', zegt een concurrent. 'Een mooi bedrijf.' Maar NBM-Amstelland heeft dinsdagavond zijn gezicht verloren.

NBM-Amstelland behoort tot de grootste aannemingsconcerns van Nederland. Het Haagse concern is beursgenoteerd, dus gevoelig voor affaires. Woensdag daalde de koers 4,50 gulden op 52,50.

Meer over